Sigurna većina za Angelu Merkel 1Foto: Fonet - AP

Ankete pokazuju da nemačka Socijaldemokratska partija (SPD) gubi podršku birača, dok koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), te Stranka slobodnih demokrata (FDP), njihov mogući partner, prvi put mogu računati na većinu na izborima za Bundestag koji će biti održani 24. septembra.

Prema objavljenim rezultatima istraživanja magazina Štern i RTL-a, koalicija CDU/CSU popravila se za jedan odsto, na 39 odsto podrške birača, dok bi FDP sa devet odsto mogla da bude treća po broju poslanika u nemačkom parlamentu.

Posle nedavnog poraza na regionalnim izborima u Severnoj Rajni-Vestfaliji, SPD nastavlja da gubi na nacionalnom nivou i ima podršku od 25 odsto, što je za jedan odsto manje nego u anketi Instituta Forsa od prošle nedelje, prenosi Frankfurter algemajne cajtung (FAZ). Dakle, prema najnovijem istraživanju, partija koju predvodi bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc zaostaje 14 odsto za koalicijom kancelarke Angele Merkel.

Takođe, kada se najnoviji rezultati uporede s rezultatima istraživanja Instituta Forsa, Levica (Die Linke) stagnira na osam odsto, dok je podrška birača Zelenima i Alternativi za Nemačku (AfD) nepromenjena – svakoj po sedam odsto glasova. Udeo onih koji ne nameravaju da glasaju i neodlučnih birača iznosi 22 odsto, navodi FAZ.

Kada je reč o podršci kandidatima za kancelara, jaz između Angele Merkel i Martina Šulca se povećava

– u korist dugogodišnje nemačke kancelarke. U poređenju sa istraživanjem od pre nedelju dana, Merkelova je svoj rejting popravila za jedan procentni poen, dok je Šulc izgubio još dva. Kada bi Nemci šefa vlade mogli da biraju neposredno, Merkelova bi sada osvojila 51 odsto glasova, a Šulc 22, pokazuju  objavljeni rezultati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari