Britanija prekinula razmenu podataka sa SAD 1FOTO: EPA

Policija zadužena za istragu bombaškog napada u Mančester areni prestala je da razmenjuje informacije sa SAD pošto su neke stvari procurile i dospele do medija, javlja Bi-Bi-Si.

Britanski zvaničnici su pobesneli kada su se fotografije na kojima se vide ruševine nakon napada pojavile u NJujork tajmsu. To se dogodilo pošto je ime bombaša Salmana Abedija dospelo do američkih medija samo nekoliko sati posle napada.

Mančesterska policija se nada da će uskoro ponovo uspostaviti normalne odnose u obaveštajnim vezama – uključujući dvosmerni tok informacija – ali trenutno su, kako kažu a prenosi Bi-Bi-Si, „besni“. Policijski odred – koji predvodi istragu na terenu – prosleđuje svoje informacije Nacionalnom antiterorističkom odseku, koji ih dalje deli unutar vlade i razmenjuje sa SAD, Australijom, Kanadom i Novim Zelandom.

Državni sekretar Amber Rad je izjavila da je „iznervirana“ otkrivanjem Abedijevog identiteta usprkos zabrani i upozorila je Vašington da „to ne sme da se ponovi“. Međutim, fotografije ruševina – na kojima se vide delovi bombe umrljani krvlju kao i ranac u kojem je bomba bila skrivena – su se nedugo potom pojavile u NJujork tajmsu. Britanski zvaničnici veruju da su američke agencije za sprovođenje zakona krive za curenje informacija, a ne Bela kuća.
Međutim, razmena informacija o drugim stvarima će se nastaviti. Britanija i SAD dele velike količine informacije o terorističkim i špijunskim pretnjama – a to je tesno ispletena mreža koja obuhvata i Kanadu, Australiju i Novi Zeland. Ovaj sistem je zasnovan na poverenju i „principu kontrole“: ukoliko je neka informacija razmenjena, zemlja koja ju je dobila nema pravo da je širi dalje bez dozvole. Britanska nacionalna policija je neovlašćeno objavljivanje informacija okarakterisala kao narušavanje poverenja.

Detektivi zaduženi za antiterorizam su već ranije govorili o tome da ukoliko se informacije o tome ko je pod istragom zbog zločina ne proslede u javnost bar 36 sati, to može doprineti da i svi poznati saradnici osumnjičenog budu uhapšeni a da pre toga ne saznaju za to. Gradonačelnik Mančestera Endi Bernam je izjavio da je veoma zabrinut zbog curenja informacija, i da je o tome razgovarao sa američkim ambasadorom. Ijan Bler, koji je bio šef Metropoliten policije u vreme bombaških napada u Londonu 7. jula 2005, rekao je da curenje informacija u SAD nije novina. „Bojim se da me to podseća tačno na ono što se dogodilo posle napada u julu 2005. kada su SAD objavile kompletnu sliku toga kako su te bombe napravljene“, rekao je Bler i dodao: „Amerikanci na drugačiji način posmatraju to kako treba baratati sa objavljivanjem informacija, ali ovo je veoma ozbiljno narušavanje tajnosti i bojim se da je isto kao i pre“.

Trenutno je osmoro ljudi u pritvoru zbog sumnje u umešanost u napad na koncertu Arijane Grande u Mančester Areni, u kojem je poginulo 22 ljudi, uključujući i decu, a povređeno 116 osoba. Među privedenima je i Abedijev stariji brat Ismail (23). Napad je izveo Abedi, 22-godišnjak libijskog porekla rođen u Mančesteru. Ispostavilo se i da su dve osobe, koje poznaju Abedija sa koledža, odvojeno pozvale antiterorističku telefonsku liniju kako bi upozorile policiju na njegove ekstremističke stavove. Kako je naveo jedan neimenovani izvor, oni su rekli da su zabrinuti da Abedi „podržava terorizam“ i da je izrazio mišljenje da je „u redu biti bombaš samoubica“. Policija Mančestera je saopštila da su hapšenja bila „značajna“ i da je pretraga mesta zločina otkrila još predmeta „od značaja za istragu“, kao i da će se pojačane pretrage nastaviti širom čitavog područja grada.
Britanska kraljica Elizabeta je juče u Kraljevskoj dečijoj bolnici u Mančesteru posetila neke od mališana povređenih u eksploziji i sastala sa sa osobljem koje brine o njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari