Tramp će tek da odluči postoje li promene klime 1Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Država, napustio je u subotu samit G7 u Taormini, na Siciliji, ne potvrdivši hoće li njegova zemlja podržati Pariski sporazum o klimatskim promenama – za razliku od preostalih šest lidera, učesnika skupa, koji prihvataju taj dokument iz 2015. godine.

Time je Tramp, tumači Bi-Bi-Si, očigledno odoleo njihovom pritisku – dodajmo i „pritisku“ pape Franje koji je 45. predsedniku Amerike, prilikom njegove prošlonedeljne posete Vatikanu, poklonio dokumenta o klimatskim promenama. Tramp je na Tviteru napisao da će „konačnu odluku“ o odnosu SAD prema Pariskom sporazumu doneti pošto se vrati u Vašington.

Tramp je ranije, podseća britanski servis, „pretio“ da će se Amerika povući iz sporazuma i izjavio da su klimatske promene „podvala“. On je, navodno, najbližem krugu svojih saradnika nagovestio da nije promenio mišljenje. Nesigurnost u vezi s njegovim stavom Trampa suprotstavlja preostalim liderima industrijski najrazvijenijih država.

Pariski dokument predstavlja prvi sveobuhvatni dogovor o klimi, a njegov cilj je osigurati da se rast prosečnog godišnjeg globalnog zagrevanja zadržava na nivou ispod dva stepena Celzijusa. Da bi se to i postiglo, zemlje potpisnice su obećale da će smanjivati nivo emisija ugljenika.

Pariski sporazum stupio je na snagu pošto ga je ratifikovalo 55 država iz kojih potiče 55 odsto globalnih emisija ugljenika. Prethodni američki predsednik Barak Obama dokument je potpisao septembra 2016, i članice G7 žele da se nastavi podrška SAD sporazumu, pored ostalog i zbog toga što je Amerika drugi najveći emiter gasova koji izazivaju efekat staklene bašte – na prvom mestu je Kina. Tramp je tokom predizborne kampanje 2016. biračima obećavao povlačenje SAD iz sporazuma tvrdeći da je on „suprotan nacionalnim interesima“ SAD. Štaviše, obećao je i jačanje industrije uglja.

Ugalj kao energent je, zapravo, glavni izvor emisija ugljenika, ali Tramp želi da podstakne njegovu proizvodnju kako bi otvorio više radnih mesta, navodi Bi-Bi-Si. On je izrazio sumnju u uzroke klimatskih promena koji se navode, tvrdeći da je reč o „prevari“ Kine. Izgleda da Tramp nije promenio mišljenje, iako je u juče objavljenom intervjuu američki sekretar za odbranu Džejms Matis izjavio da je predsednik veoma otvoren za debatu o tome.

„Povlačenje (iz sporazuma) bilo bi riskantno za Trampa jer bi ga moglo učiniti nepopularnim ne samo među saveznicima u inostranstvu, već i među aktivistima u zemlji“, zaključuje britanska mreža.

Stav Trampa o klimatskim promenama bio je jedna od najvećih „prepreka“ na samitu na Siciliji, što je prvo njegovo učešće na skupovima G7. „^itava diskusija o klimi bila je veoma složena, da ne kažem veoma nezadovoljavajuća“, komentar je nemačke kancelarke Angele Merkel na samitu.

Ako se SAD povuku iz sporazuma, strahuje se, to bi moglo navesti manje države da učine isto. Ako druge države i ne bi sledile primer Vašingtona, povlačenje Amerike značajno bi umanjilo uticaj sporazuma.

Šta god Amerika odluči, Evropska unija, Indija i Kina kažu da će ostati privržene sporazumu. Bi-Bi-Si dodaje da će i „nešto od njegove sopstvene zemlje“ ignorisati Trampov skepticizam. Njujork i Kalifornija su već najavili da će se boriti protiv klimatskih promena bez podrške Trampove administracije.        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari