Kina nezadovoljna zbog saopštenja G7 1Foto: Wu Hong/EPA

Kina je „veoma nezadovoljna“ što se problem u Istočnom i Južnom kineskom moru pominje u saopštenju grupe G7 i ta grupa bi trebalo da prestane da pravi neodgovorne primedbe, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang, prenosi Sputnjik.

Kina je posvećena rešenju problema sa svim nacijama kroz pregovore i uz zadržavanje stanja mira u Istočnom i Južnom kineskom moru, rekao je Lu u jučerašnjem saopštenju.

Kina se nada da će se G7 i druge nacije suzdržati od zauzimanja stava, da će poštovati napore zemalja u regionu da se problemi reše i prestati da ulažu neodgovorne primedbe, rekao je Lu, navodi Rojters. U svom kominikeu u subotu, lideri G7 su naveli da su zabrinuti zbog situacije u Južnom i Istočnom kineskom moru, a pozvali su i na demilitarizaciju.

Kina ima problem sa Japanom u vezi s grupom nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru, podseća Rojters. Bruneji, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan osporavaju tvrdnje Kine o dosegu njenog vlasništva u Južnom kineskom moru. SAD su kritikovale Kinu zbog izgradnje ostrva i nagomilavanja vojnih postrojenja u Južnom kineskom moru, zabrinuti zbog toga što bi mogli da se iskoriste u ograničavanju kretanja i prošire Pekingov strateški doseg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari