Severna Koreja ispalila još jedan projektil 1Foto: YEON HEON -KYUN

Severna Koreja ispalila je u neidentifkovani projektil ka istoku, koji je nakon nekoliko minuta leta pao u Japansko more, prenosi danas Hina. Japan je najavio mere u saradnji s drugim državama radi zaustavljanja ponovljenih severnokorejskih provokacija.

nformaciju o ispaljivanju projektila objavila je južnokorejska vojska, uz pretpostavku da je reč o balističkoj raketi tipa Scud koja je preletela nekih 450 kilometara i potom pala u Japansko more. BBC je preneo da je ovo treća proba u tri nedelje, kao i da se čini da je ispaljivanje rakete bilo uspešno. Severna Koreja ima puno takvih raketa, a njihove modifikovane verzije imaju domet od 1.000 kilometara.

O ispaljivanju projektila odmah je obavešten južnokorejski predsednik Mon Jae-in, koji je odmah sazvao sednicu veća nacionalne bezbednosti.

Severna Koreja proteklih je nedelja izvela niz probnih ispaljivanja balističkih raketa. Zadnji je test izveden 21. maja kada je projektil ispaljen s istočne obale u smeru mora.

U nedelju je Pjongjang objavio da je testirao novo protuvvazdušno oružje pod nadzorom lidera Kima Džong Una.

Japanska je vlada neposredno nakon saopštenje južnokorejske vojske uložila protest protiv najnovijeg severnokorejskog lansiranja balističke rakete koja je po svemu sudeći pala unutar japanske ekonomske zone u Japanskom moru, objavio je portparol japanske vlade Jošihide Suga.

„Severnokorejsko ispaljivanje balističke rakete krajnje je problematično gledano iz perspektive sigurnosti pomorskog i vazdušnog saobraćaja i predstavlja jasnu povredu rezolucija SB UN“, kazao je Suga novinarima.

„Japan apsolutno ne može tolerisati ponovljene provokacije Severne Koreje. Uložili smo oštar protest Severnoj Koreji i najsnažnije osudili njene poteze“, dodao je japanski zvaničnik

Japanski premijer Shinzo Abe osudio je severnokorejsko lansiranje rakete i obećao da će u saradnji s drugim zemljama preduzeti mere kako bi se obuzdale ponovljene provokacije Pjongjanga.

„Kao što smo se složili na nedavnom sastanku G7, pitanje Severne Koreje glavni je prioritet za međunarodnu zajednicu“, izjavio je Abe novinarima u nastupu koji su prenosile televizijske kuće.

„U suradnji sa SAD preduzećemo jasne mere kako bismo odvratili Severnu Koreju od takvih poteza“, poručio je japanski premijer.

Odvojeno je zvaničnik Bele kuće kazao da je i američki predsednik Donald Tramp obavešten o ispaljivanju projektila.

„Vlada SAD zna što se dogodilo“, izjavio je. „Predsednik je brifiran“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari