Crna Gora: Protesna nota ruskom ambasadoru zbog Vukovića 1

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore uručilo je protestnu notu ruskom ambasadoru Sergeju Gricaju zbog situacije sa poslanikom Demokratske partije socijalista Miodragom Vukovićem, koji je bio zadržan na moskovskom aerodromu, a zatim deportovan u Crnu Goru, preneo je RTV Crne Gore.

Vukovića, koji je deportovan jutrošnjim letom za Tivat, u nedelju uveče je zadržala policija na moskovskom aerodromu Domodedovo uz obrazloženje da je u Rusiji persona non grata, a ubrzo nakon hapšenja, odlučeno je da će ga Rusija deportovati u Crnu Goru.

On je nekoliko sati proveo u prostoriji na „ničijoj teritoriji“ aerodroma, u kojoj su se nalazilo više desetina ljudi u sličnoj situaciji, većinom iz arapskih država.

Let iz Moskve za Tivat je tek bio jutros u sedam ujutru, pa Vuković nije mogao pre toga da napusti Rusiju. Vuković je u Crnu Goru došao avionom Montenegro Erlajnsa.

Kako je za Radio Crne Gore potvrdio poslanik Vuković, već je rano jutros stigao u Crnu Goru. Pojasnio je da su mu ruske vlasti odredile zadržavanje i deportaciju, jer je navodno na spisku osoba iz Crne Gore koje nisu dobrodošle u Rusiju.

Kaže da je to politička odluka zbog svih dešavanja u Crnoj Gori u proteklom periodu.

Kako je ranije objavljeno, uslovi u kojima je Vuković boravio u Rusiji bili su nehumani. To je stvaralo ozbiljne probleme, jer je Vukovićevo zdravstveno stanje zbog hronične bolesti narušeno.

Vukovićeva destinacija nije bila Moskva, već je bio u tranzitu i putovao je u Minsk na parlamentarni skup Centralno-evropske inicijative.

Ruski zvaničnici nisu saopštili razloge zadržavanja jednog od najstarijih poslanika u crnogorskom parlamentu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari