Makron i Putin za jaču saradnju u borbi protiv terorizma 1Foto: EPA/ Vladimir StojkovićALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

Francuski predsednik Emanuel Makron je nakon pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izjavio da je sa Rusijom neophodno voditi dijalog, i to o najvažnijim pitanjima međunarodne političke scene.

Glavna tema pregovora, kako je rekao, bila je Sirija, a dvojica predsednika saglasna su da je borba protiv terorističke organizacije ID prioritet. On se založio da učvrsti saradnju sa Rusijom u Siriji i van postojeće koalicije, prenosi Sputnjik.

„Kada je reč o Siriji, potrebno je pronaći političko rešenje koje bi bilo primenjivo i koje bi donelo mir celoj zemlji“, rekao je. Makron se osvrnuo i na rad ruskih medija RT i Sputnjika, rekavši da se te medijske kuće nisu ponašale kako nalaže novinarska etika, već kao organi propagande, stoga im je i bio zabranjen ulazak u njegov predizborni štab za vreme predsedničkih izbora u Francuskoj, navodi ovaj portal.

Tokom pregovora reči je bilo i o Ukrajini, naveo je francuski predsednik i dodao da je neophodno što je moguće pre organizovati susret u formatu „normandijske četvorke“. Makron je rekao i da je sa Putinom razgovarao o situaciji seksualnih manjina u Čečeniji. Takođe, postignut je dogovor da se zajedničkim snagama prati situacija LGBT populacije u Rusiji. Neophodne su tešnje veze Pariza i Moskve u humanitarnim pitanjima, s tim u vezi biće osmišljen način komunikacije kao što postoji na relaciji Moskva–Berlin.

Predsednik Rusuje se zahvalio Makronu što ga je pozvao u Versaj, gde je, kako je naveo, prvi put u svom životu i pozvao ga da poseti Rusiju. Putin je podsetio da je imperator Petar Veliki u Francuskoj pre tačno 300 godina boravio nekoliko nedelja. „

Kao što je poznato, sve se u diplomatiji radi na osnovu uzajamnosti. Ja takođe pozivam gospodina Makrona da poseti Rusiju i nadam se da on može u našoj zemlji da provede nekoliko nedelja“, rekao je Putin. On se osvrnuo i na ekonomsku saradnju, rekavši da je Francuska izrazila zainteresovanost za povećanjem trgovinske razmene sa Rusijom, navodi Sputnjik. Tokom pregovora više bilo priče o bilateralnim odnosima i o ključnim problemima u svetu, a dvojica predsednika pokušavali su da pronađu zajedničke polazne tačke. Dogovoreno je i da se formira radna grupa koja bi radila na uspostavljanju saradnje između Rusije i Francuske kada je reč o borbi protiv terorizma.

Putin je istakao i da Rusija i Francuska imaju zajedničke polazne tačke kada je reč o osnovnim pravcima međunarodne politike. „Spremni smo da pokušamo zajednički da rešavamo ključne svetske probleme“, naveo je.

Upitan o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u Francuskoj, Putin je rekao da ta tema nije bila na dnevnom redu, ali da je nemoguće izvoditi bilo kakve zaključke bazirane na neosnovanim tvrdnjama.

„Vi ste me upitali da su neki tamo rekli da su se ruski hakeri možda mešali. Neki tamo? Ko su ti? Kako je moguće komentarisati takve stvari. Ko govori i na osnovu čega – nejasno je. U politici je to ćorsokak, nemoguće je zasnivati poteze na osnovnu nepotvrđenih tvrdnji“, rekao je Putin odgovarajući novinaru.

Nakon pres konferencije predsednici Rusije i Francuske otvorili su izložbu „Car Petar prvi u Francuskoj, 1717. godina“, posvećenu 300. godišnjici od posete ruskog imperatora Francuskoj. Tim povodom u Pariz je dostavljeno preko 180 eksponata iz muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari