Preminuo Manuel Norijega 1Foto: EPA/

Nekadašnji predsednik Paname Manuel Norijega preminuo je u 83. godini u prestonici te latinoameričke zemlje, javio je AP pozivajući se na sadašnjeg predsednika Huana Karlosa Varelu.

Predsednik Varela je na svom tviter nalogu napisao da smrt Manuela Norijege označava kraj jednog poglavlja u istoriji njegove zemlje. Norijega je svrgnut sa vlasti 1989. godine kada su američke snage izvršile invaziju Paname po naređenju tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša starijeg.

Norijega je našao utočište u ambasadi Vatikana u Panama sitiju a iz nje je izašao pošto su američki vojnici postavili snažno ozvučenje oko zgrade i danima puštali glasnu muziku.

Norijega je postao pripadnik vojske Paname 1962. godine a napredovao je u službi uz svog mentora generala Omara Torihosa koji je izveo puč 1968. godine. Kao šef obaveštajne službe Norijega je nadgledao političke protivnike i razvijao veze sa američkim kolegama.

Postao je šef oružanih snaga i vladar Paname 1981. kada je general Torihos poginuo pod nerazjašnjim okolnostima u avionskoj nesreći. Norijega je od CIA dobijao milione dolara za pruženu pomoć širom latinske amerike uključujući i kao posrednik između Vašingtona i Fidela Kastra pre nego što se povezao sa narko mafijom i ubistava glavnog političkog protivnika i učesnika nekoliko pokušaja puča.

On je 1988. osuđen na zatvorsku kaznu u sudovima na Floridi. Norijega je proveo 17 godina u američkom zatvoru pre nego što je prebačen u Francusku, a poslednje godine je proveo u zatvoru i kučnom pritvoru u Panami. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari