Site name

U Beču robot prvi put u operacionoj sali

Nedavno su u univerzitetsko-kliničkom centru u Beču „AHK Wien“ prvi put u Austriji odstranjena dva bubrega pomoću medicinskog robota „Da Vinči“.

1

Piše: Danas Online

31. maj 2017. 23:24

Foto: WienTourismus / Christian Stemper

Bubrezi su odstranjeni živim davaocima organa i uspešno presađeni pacijentima primaocima, a organi su u oba slučaja odmah preuzeli funkcije. U svetu je do sada izvedeno preko 700 operacija ove vrste. Većina zahvata je sprovedena u Americi.

Medicinski tim pod vođstvom dr Andreasa Zalata sa Univerzitetske klinike za hirurgiju izveo je operaciju bez komplikacija, a robot će se i ubuduće koristiti u odgovarajućim situacijama.
„Kod ovakvih zahvata ništa nepredviđeno ne sme da se dogodi. Kada su kompleksne operacije sa krvnim sudovima u pitanju robot predstavlja prednost, jer pruža davaocima organa više sigurnosti“, izjavio je dr Zalata.

Odeljenje za transplantaciju nudi odstranjivanje bubrega minimalno invazivnom hirurgijom već dugi niz godina i sprovede 35 zahvata godišnje. Razvoj ove tehnike upotrebom medicinskog robota „Da Vinči“ mogao bi da poveća uspešnost odstranjivanja bubrega koja trenutno doseže 95%.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

pacijent impresioniran

01. jun 2017.

Odlicna vest. Robot da Vinci je stvarno savrsenstvo hirurgije. Hirurg sedeci prstima kontrolise robot prateci na ekranu njegove zahvate. Pomocno osoblje menja mikro instrumente po uputstvu hirurga. Operisan na debelom crevu ( odstranili 4cm), u Kini ovim robotom. Samo tri mala reza na trbuhu. Odmah sledeci dan poceo sa hodanjem po koridorima bolnice i otpusten treci dan i odsetao kuci bez ikakvih bolova ili bilo kakvih smetnji. Jedina neugodnost sto nisam mogao jesti cvrstu hranu pet dana. To bese pre tri godine. Robot da Vinci je americki proizvod. Ima na YouTube video o njemu.