Mejeva obećala izmenu zakona o ljudskim pravima 1Foto: PETER POWELL /EPA

Lideri britanskih torijevaca, odnosno laburista, Tereza Mej i Džeremi Korbin, kao i ostali partijski lideri ušli su u finiš kampanje pred sutrašje izbore.

Mejeva je naglasila da će Bregzit doneti više radnih mesta, slobodnih nekretnina i bolje saobraćajne veze. S druge strane, upozoravajući na “još pet godina torijevskih mera štednji”, Korbin je obećao veća finansijska sredstva za zdravstvenu negu i obrazovanje. Prema pisanju Bi-Bi-Sija, stranka Liberalne demokrate “puca” na birače koji su se zalagali za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji, dok Stranka za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) tvrdi da samo ona može sprečiti da Bregzit “sklizne u greh”.

Nakon nedelje u kojoj su dominirale teme o bezbednosti posle terorističkog napada u Londonu, premijerka je u utorak obećala da “će promeniti zakone o ljudskim pravima” ako oni stoje na putu ka osujećivanju inicijativa osumnjičenih terorista tako što će ona zahtevati izuzeća iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Takve njene predloge su kritikovali njeni protivnici, koji tvrde da se “osnovna prava” moraju podržati.

Osvrnuvši se ponovo na svoju glavnu poruku o Bregzitu, razlogu iz kojeg je i raspisala izbore pre pedeset dana, Mejeva je naglasila da novac koji je do sada trošen na projekte EU može da donese “ogromne benefite” širom Ujedinjenog Kraljevstva nakon njegovog povlačenja iz EU, procesa koji bi trebalo da bude okončan 2019. Britanska premijerka je posebno istakla obećanje svoje stranke da će “ubrizgati” 23 milijarde funti u Nacionalni fond za investicionu produktivnost, koji akcenat stavlja na unapređenje stambenih nekretnina, puteva, železnice i internet veza.

Predsednica britanske vlade je dan počela u Londonu, gde su je, prema pisanju Bi-Bi-Sija, novinari zatekli u neobavezno razgovoru s mesarima na pijaci mesa Smitfild. Ona je u društvu supruga Filipa obišla Južnu obalu, Norfolk, Notingemšir i Zapadni Midlends. “Britanski narod je pre godinu dana glasao za sjajniju budućnost izvan Evropske unije. Moj plan za realizaciju te sjajnije budućnosti će obezbediti da sva četiri kraja Ujedinjenog Kraljevstva profitiraju od prilika koje će Bregzit doneti – više radnih mesta, više stambenih nekretnina, boljih puteva i železničkih pruga i digitalnu konvenciju svetske klase gde god da (Britanci) žive”, poručila je Tereza Mej.

Korbin, koji je istakao plan laburista da se investiraju milijarde u javne usluge koje bi se sakupile preko većeg poreza za kompanije i bogate, rekao je da služba zdravstvene zaštite ne može da priušti još pet godina nedovoljnih finansijskih sredstava, oskudnog osoblja i privatizacije. Obraćajući se aktivistima u Rankornu, rekao je da se izbori “tiču toga u kakvom društvu želimo da živimo”. “Nikada nije postojao tako jasan izbor između dve partije, prilično jednostavan izbor između nade i straha”, rekao je Korbin. Prema njegovim rečima, “reizbor Vlade Tereze Mej će značiti još pet godina finansijskih rezova za službu za zdravstvenu zaštitu, još pet godina produžetaka perioda čekanja, još pet godina tokom kojih će sve više i više ljudi čekati na socijalnu zaštitu i još pet godina mera štednje.” Korbin je stoga apelovao na ljude da krenu “drugim putem” i podrže “pozitivnu i sveobuhvatnu” viziju laburista.

U međuvremenu, lider Liberalnih demokrata Tim Faron je apelovao na pristalice laburista da Terezi Mej “pošalju poruku” o pitanjima kao što su Bregzit i socijalna zaštita tako što će podržati njegovu partiju u Parlamentu gde su laburisti glavni izazov torijevaca. “Ovi izbori su nesumnjivo raspisani zbog interesa Konzervativne partije, a nije ispalo onako kako je Tereza Mej očekivala jer je donela neke veoma loše odluke koje su pokazale slabost i izvesni nivo nemilosrdnosti”, rekao je Faron.
U finišu kampanje u Oksfordu, Faron, čija partija biračima nudi referendum o konačnom sporazumu o Bregzitu, apelovao je na Britance da ne daju Mejevoj “blanko ček”, istakavši da je premijerka “od raspisivanja izbora svaki dan izbegavala da odgovara na bilo kakva pitanja.”

Škotska premijerka Nikola Sturdžeon je izjavila u Edinburgu da će se reizborom poslanika SNP-a obezbediti da Škotska ostane “snažan glas” u Vestminsteru i da konzervativci ne dobiju “ogromnu većinu” koju očekuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari