Mej osvaja najviše glasova, ali bez većine 1Foto: ANDY RAIN/EPA

Prema prvim projekcijama Konzervativna partija Tereze Mej osvojiće najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Britaniji, ali neće imati apsolutnu većinu.

U 23 sata po srednjoevropskom vremenu zatvorena su birališta širom Velike Britanije na prevremenim parlamentarnim izborima.

Pravo glasa imalo je 46,9 miliona Britanaca. Prema prvim anketama nakon glasanja, konzervativci se mogu nadati da dobiju 314 mesta, laburisti 266, liberalni demokrati 34, zeleni jedno, a svi ostali 138. Desničarska britanska Nezavisna partija UKIP ostaje bez mandata. Britanski parlament ima 650 mesta.

BBC procenjuje da su rezultati u 76 izborne jedinice veoma tesni da bi se proglasio pobednik, što bi delimično moglo da utiče na promenu rezultata koje pokazuju prve projekcije.

Ukoliko ne uspe da sama formira vladu, Mej će morati da pravi koaliciju ili da vlada uz podršku neke od manjih partija. To, po oceni Rojtersa, može izazvati previranja na domaćoj političkoj sceni i odložiti pregovore o Bregzitu čiji je početak predviđen za 19. jun i trebalo bi da traju dve godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rojters procenjuje da je moguća i opcija da laburisti predvođeni Džeremijem Korbinom pokušaju da formiraju vladu u koaliciji sa manjim partijama koje se protive planovima Tereze Mej kao što su drastično smanjenje javne potrošnje.

Funkcioner Laburističke partije Džon Mekdonel (John McDonnell) smatra da je prerano proglasiti rezultate izbora konačnim, ali ako se prve projekcije pokažu tačnim, „to će promeniti karakter politike u Velikoj Britaniji“.

Liberalni demokrati neće praviti „paktove, sporazume, koalicije“ sa drugim partijama kako bi im pomogli da formiraju vladu, kazao je za Skaj njuz visoki zvaničnik ove stranke. Liberali mogu potencijalno da imaju značajnu ulogu u pregovorima o formiranju nove vlade.

Analitičari procenjuju da su mogući vrlo brzo novi izbori. U slučaju da ne ostvari apsolutnu većinu, pozicija Tereze Mej u Konzervativnoj partiji može biti dovedena u pitanje.

Džordž Ozborn (George Osborne), bivši ministar finansija u vladi Dejvida Kamerona kaže da ukoliko se prve projekcije pokažu tačnim to bi bila “potpuna katastrofa za konzervativce i Terezu Mej”. On kaže da će u tom slučaju biti veoma teško i za aktuelnu premijerku ali laburiste da formiraju vladu.

Ako se prve projekcije pokažu tačnim, to će biti veliki poraz za Terezu Mej koja je nakon raspisivanja izbora pre samo sedam sedmica vodila sa 20 odsto, prema istraživanjima javnog mnjenja, u odnosu na opozicione laburiste.

Međutim, njena prednost se smanjivala jer je odustala od sveobuhvatnog plana o socijalnoj zaštiti, odlučila da ne učestvuje u TV debati a suočila se sa neprijatnim pitanjima oko njenog doprinosa bezbednosti u Britaniji nakon dva teroristička napada ekstremista „Islamske države“ u kojima je ubijeno 30 ljudi, podseća Rojters.

Iako su prve ankete dobar indikator kako su Britanci glasali, u prošlosti se nisu uvek pokazali u potpunosti preciznim. Tržište je negativno reagovalo na izborne rezultate. Funta je pala za 2 odsto u odnosu na dolar.

Premijerka Tereza Mej je izbore raspisala da bi ojačala legitimitet u pregovorima sa Evropskom unijom o izlasku Britanije iz EU, preneo je RSE.

Mej i lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin vratili su se uoči uzbora ključnim temama, pošto je proteklih dana bezbednost dominirala kampanjom posle dva teroristička napada.

Glavna poruka premijerke na skupu u Londonu bila je usmerena na Bregzit uz obećanje da će izlazak zemlje iz EU doneti više poslova i bolju saobraćajnu povezanost.

Korbin je na mitingu u Glazgovu upozorio da Nacionalni zdravstveni sistem ne može da izdrži još pet godina nedovoljnih finansija, manjka radnika i privatizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari