Tereza Mej: Formiraću novu vladu 1Foto: Fonet/AP

Britinska premijerka Tereza Mej izjavila je danas, nakon razgovora sa kraljicom, da će upravo ona formirati novu britansku vladu.

Konzervativna partija na prevremenim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji je dobila najviše poslaničkih mesta, ali neće imati apsolutnu većinu u parlamentu.

Mej je, po objavljivanju rezultata, išla na razgovor u Bakingemsku palatu gde je od kraljice tražila dozvolu da formira novu manjinsku Vladu sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske.

Dobila je dozvolu kraljice. „Formiraću novu Vladu koja će voditi Britaniju napred“, istakla je ona. Lider laburista Džeremi Korbin ranije je tražio da se premijerka Tereza Mej povuče.

Konzervativci se, kako javlja BBC, mogu nadati da dobiju 318 mesta, a laburisti 261, liberalni demokrati 13, dok će Škotska nacionalna partija dobiti 35 mesta.

Prema ovim projekcijama, laburisti će dobiti 29 novih mesta, a konzervativci će izgubiti 13. Liberalni demokrati će dobiti novih pet, a Škotska nacionalna partija izgubiti 21 mesto.

Britanski parlament ima 650 mesta, a pravo glasa imalo je 46,9 miliona Britanaca.

Kako javlja novinarka Danica Ilić iz Londona za N1, rezultati su za mnoge šokantni, ali istovremeno su ovakav ishod mnogi i priželjkivali. S obzirom da niko nema većinu u parlamentu, govori se i o mogućnosti raspisivanja novih izbora, prenosi Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari