Mej: Obezbediću zemlji sigurnost 1Foto: EPA/ ANDY RAIN

Nakon objave rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, prema kojima Konzervativna stranka nije uspela da obezbedi većinu, britanska premijerka Tereza Mej je izjavila da će formirati Vladu uz podršku Demokratske unionističke partije Severne Irske (DUP), koja je osvojila deset poslaničkih mandata.

Ona je nakon posete Bakingemskoj palati, gde je dobila dozvolu kraljice da formira Vladu, izjavila u Dauning stritu da će pružiti „sigurnost“ koja je potrebna zemlji, pošto počinju pregovori o Bregzitu.

„Ono što je zemlji potrebno više nego ikada jeste sigurnost, a pošto smo na opštim izborima obezbedili najveći broj glasova i najveći broj poslaničkih mesta, jasno je da samo konzervativci i Unionistička partija imaju legitimitet i sposobnost da obezbede tu sigurnost tako što će upravljati većinom u Donjem domu Parlamenta“, izjavila je Mej u društvu svog supruga Filipa. Pošto je potvrdila nameru da sarađuje s „našim prijateljima i saveznicima“ u DUP-u, Mej se nije osvrnula na razočaravajući izborni rezultat torijevaca, piše Gardijan. „Naše dve partije imaju snažan odnos dugi niz godina i zbog toga verujem da ćemo moći da sarađujemo u interesu celog Ujedinjenog Kraljevstva“, rekla je britanska premijerka. Ona je naglasila da će izgurati pregovore o Bregzitu, koji treba da počnu za deset dana. „To je ono što su ljudi izglasali u junu prošle godine; to je ono  što ćemo mi realizovati. A sada prionimo na posao!“, poručila je Mej.

Međutim, liderka DUP-a Arlin Foster je izjavila da će „biti teško“ da Mejova ostane na funkciji i da je „prerano pričati o planovima“. Kako je izvestio AP, a preneo Sputnjik, očekuje se da će Fosterova tražiti ustupke, kao i visoke pozicije u novoj vladi u zamenu za udruživanje s konzervativcima. Fosterova još nije javno obećala da će se pridružiti formalnoj koaliciji ili neformalnoj alijansi s oslabljenom Konzervativnom strankom. „Svakako mislim da će biti kontakata tokom predstojećeg vikenda, ali mislim i da je prerano govoriti o tome šta ćemo raditi“, rekla je liderka DUP-a, ocenivši da će „Mejova teško ostati u toj ulozi“.

Američka agencija podseća da je Konzervativna stranka i ranije zavisila od irskih političara, pa se tako bivši premijer Džon Mejdžor oslonio na podršku Ulsterske unionističke stranke kako bi došao do podrške za svoju nesigurnu većinu u periodu 1992-1997.

Građani Severne Irske glasali su u korist ostanka u sastavu EU na prošlogodišnjem referendumu, dok se Demokratska unionistička stranka generalno zalaže za „meki ‘Bregzit'“ umesto za „oštri ‘Bregzit'“ koji zagovara Mejova i želi da zadrži otvorenu granicu s Republikom Irskom, koja je članica EU, napominje AP, preneo je Sputnjik.

Konzervativci su osvojili 318 poslaničkih mandata, što je za 13 manje nego pre raspisivanja izbora, dok su laburisti „jači“ za 29 poslaničkih mesta, obezbedivši 261. Liberalni demokrati (13) imaće pet novih poslaničkih mesta, dok je Škotska nacionalna partija (35) izgubila 21 mesto. Za većinu u Parlamentu je potrebno 326 od 650 mesta. Demokratska unionistička partije je osvojila deset mandata. Izlaznost je bila 68,7 odsto.

Stranka za Nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), koja je prošle godine pod rukovodstvom sada bivšeg lidera Najdžela Faraža dala veliki doprinos izglasavanju Bregzita, nije ušla u Parlament. Njen lider Pol Natel je najavio ostavku zbog lošeg izbornog rezultata.

Nakon što je izgubila većinu, lider laburista Džeremi Korbin je apelovao na premijerku da se povuče s funkcije. Lider liberalnih demokrata Tim Feron je izjavio da Mej „treba da se stidi“, te da treba da podnese ostavku „ako ima trunku samopoštovanja“.

Mejova je raspisala vanredne izbore verujući da bi mogla da učvrsti svoju poziciju u pregovorima sa EU o Bregzitu, koji treba da počnu 19. juna.

Nakon objave rezultata, i neki visoki akteri Konzervativne stranke su postavili pitanje još koliko dugo će Mejova moći da bude lider partije. Niki Morgan, koju je Mejova prošlog leta smenila s funkcije ministarke obrazovanja, izjavila je da je šokirana. „Ja sam šokirana. Mislim da smo svi šokirani. Mislim da postoji pravi bes zbog kampanje“, izjavila je Morgan. Ona je, međutim, dodala da Mejova za sada treba da ostane na čelu stranke.

Reakcije iz sveta

Rezultat vanrednih parlamentarnih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu, prema kojem su konzervativci izgubili većinu, šokirao je Evropu. Evropski političari sada postavljaju pitanje kako će se to odraziti na pregovore o Bregzitu. Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao da želi da se pregovori o Bregzitu odvijaju bez odlaganja. „Što se Komisije tiče, možemo da počnemo pregovore sutra u pola deset ujutru. Prvo moramo da se dogovorimo oko razvoda i načina izlaska (iz EU), a onda moramo da osmislimo arhitekturu naših budućih odnosa. Nadam se da rezultati izbora neće imati veliki uticaj na pregovore koje  očajnički iščekujemo“, rekao je Junker. Pregovarač za Bregzit Gaj Verhofštat, koji je predsednik Saveza liberala i demokrata za Evropu u Evropskom parlamentu, rekao je da „će još jedan cilj, nakon cilja Kamerona sada cilj Mejove, još više iskomplikovati već komplikovane pregovore“, napisao je Verhofštat na Tviteru. Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije je rekao da „pregovori o Bregzitu treba da počnu kada Ujedinjeno Kraljevstvo bude spremno. Agenda i stavovi EU su jasni. Udružimo snage za postizanje dobrog sporazuma“, rekao je Barnije. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je Britaniju da ne odlaže pregovore o izlasku iz EU jer vreme ističe što se tiče postizanja „sporazuma o razvodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari