Sankcije pogoršavaju situaciju u Kataru 1Foto: EPA/ YOAN VALAT

Usred eskalacije diplomatske krize u regionu, Saudijska Arabija, zajedno sa zalivskim zemljama koje su njeni saveznici, objavila je listu kojom se sankcionišu desetine organizacija i 59 osoba – većinom iz Katara ili u vezi sa Katarom – koje su optužene za povezanost sa islamskim teroristima.

Objavljivanje liste sankcija došlo je u vreme kada se Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein trude da diplomatski, ali i fizički, izoluju malu ali bogatu zalivsku državu Katar, koja je bila podvrgnuta čitavom nizu koordiniranih protivmera tokom poslednjih pet dana.

Kako piše Gardijan, katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tan je juče sankcije okarakterisao kao povredu međunarodnog zakona. „Procedure koje su pokrenute jasno predstavljaju kršenje međunarodnih zakona i humanitarnih zakona. Na taj način se ne može postići pozitivan pomak u regionu, već samo negativan“, rekao je šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Tani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim nemačkim kolegom, tokom posete Nemačkoj. Dan ranije, Al-Tani je u intervjuu za Al-Džaziru više puta porekao da je njegova zemlja finansirala teroriste i obećao da se neće povući pred ovom kampanjom protiv Katara koju predvodi Saudijska Arabija. „Nećemo se predati i nećemo posustati u odbrani nezavisnosti naše međunarodne politike“, rekao je Al-Tani i dodao da stanovnici Katara ne treba da se plaše nestašice hrane. Al-Tani je odbacio i svaki nagoveštaj da će biti ugašena ispostava novinske mreže Al-Džazira stacionirana u Kataru, što je navedeno kao jedan od zahteva arapskih zemalja.

Na listi sankcija – koju je Katar proglasio za „neutemeljenu i bez osnova u činjenicama“ – nalaze se dve dobrotvorne organizacije sa sedištem u Kataru i nekolicina istaknutih ličnosti, uključujući biznismene, političare i starije članove vladajuće porodice, kao i bivšeg ministra unutrašnjih poslova. Na listi se nalazi i duhovni vođa Muslimanskog bratstva Jusuf Al-Karadavi koji je u Dohi, kao i pojedinci iz Libije i iz šiitskih grupa u Bahreinu, koje su neke od vlada zalivskih zemalja optužile za povezanost sa Iranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari