Iran šalje hranu Kataru 1Doha Foto: EPA/ IAN LANGSDON

Nakon što su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Egipat prekinuli diplomatske veze sa Katarom, optužujući ga da podržava regionalne terorističke grupe, ovoj blisko-istočnoj državi pritekao je u pomoć Iran, uputivši šest aviona namirnica, poput voća i povrća.

Kako javljaju agencije, u svakom avionu se nalazilo oko 90 tona namirnica. Vlasti u Teheranu su još prošlog ponedeljka istakle da će izvoziti hranu u Katar putem mora, pa je tako saopšteno da brodovi iz Irana mogu da stignu za 12 dana do Katara. Iran je naglasio da tenzije ugrožavaju interese svih zemalja u regionu i pozvao na „političke i mirovne metode“ u rešavanju krize. Takođe, katarske vlasti su pokušale da hranu nabave kamionima preko granice sa Saudijskom Arabijom, ali im je onemogućeno da uđu u Katar.

Inače, usred eskalacije diplomatske krize u regionu, Saudijska Arabija, zajedno sa zalivskim zemljama koje su njeni saveznici, objavila je listu kojom se sankcionišu desetine organizacija i 59 osoba – većinom iz Katara ili u vezi sa Katarom – koje su optužene za povezanost sa islamskim teroristima.

Kako je već pisao Gardijan, katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tan okarakterisao je sankcije kao povredu međunarodnog zakona. „Procedure koje su pokrenute jasno predstavljaju kršenje međunarodnih zakona i humanitarnih zakona. Na taj način se ne može postići pozitivan pomak u regionu, već samo negativan“, rekao je šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Tani tokom posete Nemačkoj. Dan ranije, Al-Tani je u intervjuu za Al-Džaziru više puta porekao da je njegova zemlja finansirala teroriste i obećao da se neće povući pred ovom kampanjom protiv Katara koju predvodi Saudijska Arabija.
 

Ubijen organizator napada

Iranske vlasti saopštile su juče da su ubile organizatora terorističkih napada u glavnom gradu Teheranu, kada je stradalo 17 ljudi. Odgovornost za napad na parlament i mauzolej ajatolaha Homeinija je preuzeo ISIL. Inače, svih pet napadača je ubijeno, a vlasti u Teheranu ističu da su se borili za ISIL u Siriji i Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari