Makron ide krupnim koracima ka pobedi 1Foto: EPA / IAN LANGSDON

Centristička partija Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona na putu je da odnese ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima, budući da je u prvom krugu glasanja u nedelju osvojila 32,3 odsto glasova.

Prognozira se da bi partiji moglo da pripadne 445 od ukupno 577 poslaničkih mesta u Nacionalnoj skupštini, daleko više od 289 koliko je potrebno za apsolutnu većinu. Socijalisti, donedavno vladajuća stranka, izgubiće 200 mesta.

Tradicionalne partije apeluju na birače da u drugom krugu glasaju za Makronove rivale da ne bi imao monopol na vlast. Makronova partija je osnovana pre samo nešto više od godinu dana i veliki broj njenih kandidata ima malo ili nikakvo političko iskustvo. Konačan ishod glasanja će biti poznat nakon drugog kruga, koji će biti održan u nedelju.

Nakon što su prebrojani svi glasovi, rezultati pokazuju da je Republika u pokretu osvojila 32,3 odsto, Republikanci desnog centra 21,5 odsto, nakon kojih sledi ekstremno desničarski Nacionalni front sa 13,2 odsto glasova. Socijalisti, koji su donedavno bili vladajuća stranka, i njihovi saveznici osvojili su samo 9,5 odsto glasova.

Izlaznost je bila 48,7 odsto, znatno niža nego u prvom krugu 2012, kada je na birališta izašlo 57,2 odsto birača, što prema oceni analitičara predstavlja odraz osećaja rezigniranosti među Makronovim protivnicima.

U prvom krugu glasanja je rešeno pitanje samo četiri poslanička mesta, dok će o preostalim mandatima raspravljati dva najbolje plasirana kandidata i bilo koji drugi kandidat koji dobije podršku najmanje 12,5 odsto birača u okrugu, piše Bi-Bi-Si. Izbori su održani usred pojačanih mera bezbednosti nakon što je poslednjih godina bilo više terorističkih napada.

Makronu (39), koji je pobedio Marinu le Pen iz Nacionalnog fronta na nedavno održanim predsedničkim izborima, potrebna je većina u Nacionalnoj skupštini da bi progurao promene koje je obećao u predsedničkoj kampanji, između ostalog budžetski suficit od 60 milijardi evra tokom narednih pet godina; smanjenje broja državnih službenika za 120.000; reforme tržišta rada i izdašnih državnih šema penzija.

Lider Republikanaca Fransoa Baroan je rekao da je niska izlaznost „izuzetno zabrinjavajuća“ i ukazuje na „duboke podele u francuskom društvu“. Le Penova je za loš rezultat svoje stranke okrivila nisku izlaznost. Ona je naglasila da je potrebno reformisati francuski izborni sistem koji favorizuje veće partije. „Katastrofalni procenat uzdržanih birača treba da pokrene pitanje pravila glasanja zbog kojih se milioni naših patriota drže podalje od biračkih mesta“, rekla je Le Penova.

Lider Socijalističke partije Žan-Kristof Kambadelis, koji je izgubio poslanička mesta u prvom krugu glasanja, upozorio je birače da u nedelju ne smeju da daju Republici u pokretu apsolutnu većinu. On je rekao da bi to rezultiralo „takoreći odsustvom prave opozicije, te ćemo imati Nacionalnu skupštinu bez prave ravnoteže, bez demokratske debate…“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari