Tramp uvodi nove restrikcije za Kubu 1Foto: ORLANDO BARRIA/ EPA

Američki predsednik Donald Tramp najavio je nove restrikcije za Kubu kada su u pitanju trgovina i putovanja, što, kako je rečeno, neće u potpunosti ugroziti dogovor o zbližavanju sa Havanom koje je Barak Obama započeo 2015. godine.

Diplomatski odnosi će ostati nepromenjeni, kao i komercijalni letovi, ali putovanja na Kubu će biti mnogo pomnije praćena, a poslovanja sa ovom zemljom će biti ograničena tako da se osigura da kubanska vojska i obaveštajne organizacije od toga nemaju koristi. Kako piše Gardijan, jedan viši zvaničnik Bele kuće izjavio je: „Nova politika će osnažiti kubanski narod. Ona neće uticati na stanovnike Kube, već su nove mere osmišljene tako da ograniče protok novca ka tiranskim elementima kubanskog režima“.

Obamino zbližavanje s Kubom, o kojem je pregovarano u tajnosti i uz pomoć Vatikana i koje je kulminiralo njegovim putovanjem u Havanu u martu 2016, tadašnja administracija je smatrala za jedno od njegovih najvećih dostignuća u domenu spoljne politike, čime je okončan embargo koji je trajao više od pola veka, ali za to vreme nije uspeo da utiče na komunistički režim. Ponovo su otvorene avionske i morske veze i broj putovanja je porastao na oko 400.000 Amerikanaca, koliko je bilo očekivano da poseti Kubu ove godine.

Kako je najavljeno, onima koji su već rezervisali putovanja pre nego što nova politika stupi na snagu će biti omogućeno da ostvare svoje planove, ali buduća putovanja će biti mnogo rigoroznije regulisana i praćena, kako bi bilo osigurano da se uklapaju u jednu od 12 autorizovanih kategorija koje su regulisane pravilima koje je Obama doneo 2015. godine. Ove kategorije omogućavaju Amerikancima da putuju na Kubu u obrazovne, profesionalne, humanitarne, sportske, umetničke i trgovinske svrhe, ali ne samo zbog turizma. Trampova administracija je navela da ovakva politika nije pažljivo poštovana i da je bila zloupotrebljavana da bi omogućila turistička putovanja.

Gardijan navodi da su na konferenciji za novinare zvaničnici upitani zbog čega je ugrožavanje ljudskih prava dovelo do kaznenih mera u slučaju Kube, a ne igraju ulogu u politici Trampove administracije prema drugim zemljama u kojima se krše ljudska prava, kao što su Filipini i Saudijska Arabija. Odgovori su glasili da je razlika u tome što je Tramp u govoru u Floridi prošle godine izričito obećao da će sprovesti akciju na Kubi. Jedan od zvaničnika iz administracije najavio je i da će „nova politika biti razmotrena ukoliko vlada u Havani sprovede reforme. Nadamo se da će kubanski režim ovo videti kao mogućnost da pokrene reforme koje su do sada ostale samo prazna obećanja“. Državni sekretar Reks Tilerson upozorio je pre nekoliko dana da Kuba mora da prestane sa kršenjem ljudskih prava ako želi da Amerika nastavi da normalizuje odnose. „Kuba nije učinila ništa po pitanju ljudskih prava, politički protivnici se i dalje hapse, disidenti se i dalje bacaju u zatvore, i nastavlja se sa maltretiranjem žena. Tako da, ako Kuba želi poboljšanje odnosa, ona mora, apsolutno mora, da počne sa rešavanjem problema vezanih za ljudska prava“, rekao je Tilerson.

Mladi kubanski Amerikanci smatraju da će ovakav Trampov potez uništiti godine napretka koje je donelo Obamino popuštanje restrikcija putovanja. Džon Kavulich, predsednik nezavisnog američko-kubanskog trgovinskog i ekonomskog saveta, upozorio je da će skoro sva američka preduzeća na Kubi biti zatvorena ukoliko Tramp nametne zabranu poslovanja sa organizacijom Gaesa, koja je u vlasništvu vlade i kontroliše oko 60 odsto ekonomije u zemlji, uključujući hotele koje poseduje država, restorane, banke i benzinske pumpe. Taj Trampov potez će istovremeno ugroziti i već postojeće i planirane ugovore sa nekoliko hotelskih lanaca u Americi. Daniel Vilkinson, generalni direktor organizacije Hjuman rajts voč, smatra da je „prethodna administracija bila u pravu što je odbacila politiku koja je bila štetna po obične građane Kube, kao i da činjenica da Obamin pristup nije doveo do političkih reformi na Kubi u roku od samo nekoliko godina ne znači da se treba vratiti politici koja se pokazala kao potpuni neuspeh tokom mnogih decenija“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari