U Francuskoj drugi krug parlamentarnih izbora 1Foto: EPA/GULLAUME HORCAJUELO

U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora, a pravo da izabere novi saziv parlamenta ima gotovo 47 miliona Francuza. Kako prenose agencije jutros u osam sati otvoreno je ukupno 66.546 biračkih mesta, a biće zatvoreno u 20 sati, posle čega se ubrzo očekuju prve izlazne ankete sa biračkih mesta.

Anketa projektuje da će Makronov pokret „Republika u pokretu“ i njegov saveznik stranka MoDem osvojiti između 430 i 460 mesta u Donjem domu parlamenta u kome ima 577 mesta.

Makronova „Republika u pokretu“ osvojila je u prvom krugu 32,32 odsto glasova, desničarski Republikanci 21,56 odsto a ekstremno desničarski Nacionalni front 13,20 odsto glasova. Socijalisti, koji su do skora bili na vlasti, osvojili su 9,51 odsto glasova, manje od radikalne levice koja je u zajednici s komunistima dobila 13,74 odsto glasova.

Izbori će biti održani uz jake mere bezbednosti. U celoj zemlji je rasporođeno dodatnih 50.000 policajaca i žandarma. U Francuskoj je na snazi vanredno stanje uvedeno 2015. godine posle talasa terorističkih napada u kojima je stradalo 239 osoba.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari