Gabrijel: Tramp da traži nove pregovore sa Rusijom 1Foto:FoNet&Ap

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel smatra da bi administracija aktuelnog predsednika SAD trebalo da ispravi grešku u odnosu prema Rusiji, koju je dozvolio tim njegovog prethodnika Baraka Obame.

Nemački ministar je u intervjuu za nemački nedeljnik „Velt am zontag“ rekao da bi bilo lepo da Trampov tim počne da traži u odnosima sa Rusijom „resetovanje, nove kontakte i nove pregovore“, prenosi Sputnjik.

„Bez Rusije ne možemo da prevaziđemo sukobe u Siriji, Libiji, Ukrajini i drugim mestima. Pokušaj Baraka Obame da ponizi Rusiju bila je velika greška. I dalje se nadam da će Vašington ispraviti ovu grešku“, rekao je Gabrijel.

Sada, međutim, kako smatra ministar spoljnih poslova, sve izgleda kao da se Moskva i Vašington udaljavaju jedan od drugog. Dok je bio predsednik, Obama je nazivao Rusiju „regionalnom silom“, ali je kasnije priznao da Moskva ima veliki uticaj u svetu.

Donald Tramp je i pre izbora, a zatim i nakon preuzimanja dužnosti, više puta govorio da želi da poboljša odnose sa Rusijom, ali mnogi zvaničnici, uključujući i one iz Trampovog tima, nastavljaju da je svrstavaju u jednu od glavnih pretnji za SAD. Osim toga, sada se u Kongresu priprema nacrt zakona kojim se predviđa jačanje antiruskih sankcija, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari