Site name

EU produžila sankcije Rusiji zbog Krima

Ministri spoljnih poslova članica EU odlučili su na sastanku u Luksemburgu da produže za godinu dana sankcije protiv Rusije, uvedene 2014. kada je Rusija anektirala Krim, javila je agencija Hina.

1

Piše: Danas Online

Brisel 19. jun 2017. 13:30

Foto: FreeImages

"Savet je 19. juna 2017. produžio restrikivne mere kao odgovor na ilegalnu rusku aneksiju Krima i Sevastopolja do 23. juna 2018", objavio je Savet.

Ove mere zabranuju investicije na Krimskom poluostrvu i izvoz tamo proizvedene robe u EU. One se primenjuju na građane EU-a i preduzeća koja su registrovana u EU i ograničene su samo na teritoriji Krima i Sevastopolja. To znači da nijedno evropsko preduzeće ne može da kupuje nekretnine ili preduzeća na Krimu, turistički kruzeri ne smeju da pristaju na Krimu, osim u slučaju hitnih situacija.

Za nekoliko nedelja EU bi trebalo da produži znatno teže ekonomske sankcije protiv Rusije, koje se odnose na banke, naftna preduzeća i obrambeni sektor. Te sankcije uvedene su u leto 2014. zbog ruske podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

O tim sankcijama će se razgovorati i na samitu EU koji se održava u četvrtak i petak u Briselu. Do sada su te sankcije produžavane na razdoblja od šest meseci.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

zena

19. jun 2017.

"EU produžila sankcije Rusiji zbog Krima"......" mere zabranjuju investicije na Krimskom poluostrvu... nijedno evropsko preduzeće ne može da kupuje nekretnine ili preduzeća na Krimu, turistički kruzeri ne smeju da pristaju na Krimu, osim u slučaju hitnih situacija."...........O, yess! Ko je tu kažnjen? Sankcije su uvedene Krimu i Ukrajini, ili EU prećutno priznaje da je Krim Rusija.