Umro američki student oslobođen iz Severne Koreje 1Foto: EPA/ KCNA/HANDOUT

Američki student koji je prošle nedelje pušten iz Severne Koreje u komi, Oto Varmbir (22), umro je juče popodne.

Porodica je saopštila da je njihova dužnost da objave da je njihov sin „završio svoje putovanje kući, okružen svojom porodicom“, prenosi AP. Porodica se zahvalila medicinskom centru koji ga je lečio.

„Nažalost, grozno, mučiteljsko maltretiranje koje je naš sin iskusio u rukama Severnokorejaca osiguralo je da nijedan drugi ishod nije moguć sem onog koji se danas dogodio“, saopštila je porodica.

Predsednik Donald Tramp osudio je „brutalni režim“ Pjongjanga posle smrti 22-godišnjeg studenta, osuđenog u Severnoj Koreji na zatvor i prinudni rad zbog delovanja protiv države. 
„Mnogo ružnih stvari se dogodilo“, rekao je predsednik na skupu u Beloj kući. 

Varmbir je u Severnoj Koreji osuđen na 15 godina teškog rada zbog toga što je ukrao propagandni poster, podseća AP. On je proveo više od 17 meseci u Severnoj Koreji, nakon čega je pušten zbog zdravstvenih razloga.

Doktori su rekli da se vratio u SAD sa teškim moždanim povredama, ali nisu bili sigurni šta je bio njihov uzrok.

Fred Varmbir izjavio je u sredu za televiziju Foks njuz da je njegov sin bio „terorisan i zlostavljan“ i da je u komi više od godinu dana. Prema njegovim rečima, Oto je pao u komu dan pošto je osuđen, a on i njegova supruga su o tome obavešteni tek nedavno, prenose mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari