Sberbank zaplenila deonice Merkatora, Agrokor demantovao 1Foto: Fonet/Marko Mišić

Ruska Sberbanka zaplenila je 18,53 odsto deonica Merkatora koje su trenutno u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B.V, objavili su danas slovenački mediji pozivajući se na agenciju Blumberg.

Sberbanka, koja je jedan od većih kreditora koncerna Agrokor, prema navodima slovenačkog poslovnog lista, zaplenjen deo akcija Merkatora namerava da zadrži do kraja juna, a onda ga prodati kako bi delimično nadoknadili potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koji su odobreni Agrokoru.

Kao garanciju za ranije kredite, navode slovenački mediji, Agrokor je dao zalog na deonice u Merkatoru, prenosi Hina.

Međutim, Agrokor je danas demantovao tu vest.U zvaničnom odgovoru dostavljenom Danasu iz Agrokora navode da vlasništvo Merkatora nije dovedeno u pitanje.

„Agrokor d.d. je vlasnik 69,57 odsto Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela. Manjinski udio od 18,53 odsto Mercatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića. Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru kao što smo pojasnili to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d, navodi se u saopštenju Agrokora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari