Napadač Marokanac iz ozloglašenog Molenbeka 1Foto: Twitter

Muškarac koji je u utorak pokušao da izvede teroristički napad na Centralnoj železničkoj stanici u Briselu identifikovan je kao 36-godišnji Marokanac iz Molenbeka, inače ozloglašenog dela grada.

Osumnjičeni je napad planirao da izvede napravom, koja je sadržala eksere i bocu s gasom, saopštili su zvaničnici, piše Bi-Bi-Si. Kako se navodi, njega je ubila vojska nakon manje eksplozije, koja se tretira kao teroristički napad. Napadač je od ranije poznat policiji, ali nije dovođen u vezu s terorizmom.

Belgijski premijer Šarl Mišel je izjavio da je na stanici “sprečen teroristički napad”. Tužilac Erik Van der Sipt je rekao da je osumnjičeni, koji je predstavljen samo inicijalima O. Z, prišao grupi putnika i pokušao da detonira svoj kofer, koji je delimično eksplodirao i zapalio se, a onda je eksplodirao još jednom. Muškarac je zatim potrčao ka šefu stanice, a onda se ustremio ka vojniku uzvikujući “Alahu Akbar” (Bog je veliki), nakon čega je ubijen. Kako se navodi, nije nosio pojas sa eksplozivom. Kasnije je podlegao povredama, a danas u ranim jutarnjim časovima specijalne snage su izvršile pretres u njegovoj kući u Molenbeku. Nakon što je danas sazvao sednicu kabineta za bezbednost premijer je rekao da su pooštrene mere bezbednosti na stanicama, javnim mestima i velikim događajima.

Mere bezbednosti u Belgiji su trenutno na drugom najvišem nivou. Planirano je da danas i sutra u Briselu bude održan samit lidera EU. U belgijskoj prestonici u martu prošle godine su izvedena dva teroristička napada u kojima je poginulo 32 ljudi. Odogovornost za napade na aerodromu Zaventem i u briselskom metrou je preuzela Islamska država. Veliki broj džihadista koji su povezani sa napadima u Briselu 2016. i u Parizu u novembru 2015. došli su iz Brisela, a nekoliko njih čak iz Molenbeka.

Jedan prolaznik koji je slikao kofer kada se zapalio je rekao da isprva nije shvatio da je to zapravo bila bomba. “Tek kada sam čuo drugu eksploziju, a onda i pucnje shvatio sam da bi mi bolje bilo da bežim”, rekao je advokat Remi Bonafe, preneo je Bi-Bi-Si.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari