Arapske zemlje uručile listu zahteva Kataru 1Doha Foto: Wikipedia

Saudijska Arabija i druge arapske zemlje koje su prekinule kontakt sa Katarom objavile su listu od 13 zahteva koja ta zemlja treba da ispuni kako bi se okončala kriza, a neki od uslova su prekid diplomatskih odnosa sa Iranom i svih veza za grupom „Muslimanska braća“, prenosi AP.

U listi zahteva koju je Kuvajt, koji pomaže medijaciju, predao Kataru, zahteva se okončanje vojnog prisustva Turske u toj zalivskoj zemlji, navodi se u listi čiju je kopiju dobio AP od države koja je uključena u nesuglasice sa Katarom.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su kontakte sa Katarom početkom meseca zbog navoda da finansira terorizam.

Te države dale su Kataru rok od 10 dana da odgovori na zahteve, koji uključuju i plaćanje određene novčane nakdane kao kompenzaciju.

Zvaničnici u Dohi nisu komentarisali listu zahteva, koja uključuje i zahteve na koje Katar nikada neće pristati, kao što je gašenje televizije Al Džazira.

Vlada Katara rekla je ranije da neće pregovarati ni o čemu dok arapske zemlje ne ukinu blokadu.

Među zahtevima je obaveza Katara da zemljama preda sve pojedince koje se u te četiri države traže zbog terorizma, zaustavljanje finansiranja ekstremističkih entiteta koje su SAD označile kao terorističke grupe i obezbeđivanje infomarcija o svim opozicionim figurama koje je Katar finansirao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari