Ubedljiva većina Raminoj partiji na izborima u Albaniji 1Foto: EPA / Wolfgang Kumm

Albanska vladajuća Socijalistička partija osvojiće najverovatnije većinu na parlamentarnim izborima, pokazali su u danas preliminarni rezultati izbora, odnosno 79 od 140 mesta u parlamentu.

Kako prenosi Hina, ako taj rezultat bude potvrđen, premijeru Ediju Rami neće biti potreban sadašnji koalicioni partner – Socijalistički pokret za integraciju (LSI), koji osvaja 20 mesta. Glavna opoziciona Demokratska stranka Lulzima Baše dobiće samo 39 mesta u parlamentu, pokazuju dosad prebrojani glasovi.

Protekli izbori smatraju se vrlo važnim za proces približavanja Albanije Evropskoj uniji. Tirana se nada se da će uspeti da uveri EU da što pre otvori pregovore o pristupanju.

Socijalistička stranka premijera Rame (52), na vlasti od 2013, i Demokratska stranka Lulzima Baše (43) bile su u predizbornim anketama gotovo izjednačene, s tim da je Rama ipak imao malu prednost. On je pokušavao da uveri birače da mu daju svoj glas, naglašavajući ekonomski rast koji je Albanija postigla kroz poslednje četiri godine, obećavajući ekonomske reforme i borbu protiv korupcije.

Albanija je aplicirala za članstvo u EU 2009. a dobila je status kandidata 2014. Rama je kazao da će zatražiti otvaranje pregovoram ako bude ponovno izabran.

Hina novodi da Baša optužuje Ramu da nije uspeo da suzbije organizovani kriminal i trgovinu drogom. Novu vladu očekuje veliki zadatak. Premda Rama postavlja kao cilj rast „veći od pet odsto“, Albanija je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, s prosečnom mesečnom platom od 340 evra. Zemlju napuštaju mladi, bežeći od nezaposlenosti: 2,9 miliona Albanaca živi u zemlji, a 1,2 miliona u inostranstvu, što je svetski rekord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari