Gugl žestoko kažnjen 1Foto: EPA/BORIS ROESSLER

Antimonopolska komisija Evropske unije kaznila je Alfabet jedinicu Googla sa rekordnih 2,42 milijardi evra, najavljujući da bi još strože kazne mogla preduzeti prema toj kompaniji u nova dva slučaja, koji se istražuju, preneo je Rojters.

Evropska komisija je saopštila da je najvećem svetskom internet sajtu dala 90 dana da prestane da favorizuje sopstvene prodajne servise ili će joj izreći dodatne kazne – da plati čak do pet odsto prosečne dnevne globalne zarade Alfabeta.

Komisija je utvrdila da je Google sistematski pri pretragama plasirao prevashodno svoje prodajne servise, a zanemarivao tuрe. Ono što je Google uradio je nelegalno po evropskim antimonopolskim pravilima. To uskraćuje drugim kompanijama mogućnost da se takmiče na osnovu svojih zasluga i da iznose svoje inovacije, izjavila je u
saopštenju evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

Šta više, dodala je ona, sprečila je evorpske potrošače da imaju pravo na izbor usluga i punu koristi od drugih inovacija. Ova odluka je doneta posle sedmogodišnje istrage na osnovu mnoštva žalbi rivala kao što su američki sajtovi za potrošače Yelp, TripAdvisor ili britanski sajt za poređenje cena Foundem, News Corp i drugi.

Ovo je, kako navodi Rojters, najveća kazna za pojedinačnu kompaniju u nekom antimonopolskom slučaju u EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari