Granatama na Vrhovni sud 1Foto: EPA/ MIGUEL GUTIERREZ

Zgrada Vrhovnog suda Venecuele granatirana je u utorak uveče iz helikoptera, kojim je upravljao muškarac koji se u video-klipu na društvenoj mreži Instagram predstavio kao Oskar Perez.

Kako se navodi, Perez je letelicu ukrao. On je u obraćanju na društvenoj mreži osudio, kako je rekao, „kriminalnu Vladu“ i apelovao na svoje sunarodnike da se usprotive „tiraniji“. Perez se u video-klipu pojavio u vojnoj uniformi, a pored njega su bili naoružani muškarci takođe u uniformama i s maskama na licu. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je incident nazvao terorističkim činom.

Povređenih nije bilo, a na snimku se vidi kako helikopter kruži oko grada, dok njegov pilot drži transparent na kojem piše „Sloboda. Član 350“, nakon čega su se začuli pucnji, a onda i snažan prasak. Prema Članu 350 venecuelanskog ustava građanima je dozvoljeno da objave građansku neposlušnost pred „svakim režimom koji se kosi s demokratskim garancijama i potkopava ljudska prava“. Lokalni mediji pišu da su očevici stekli utisak da je došlo do razmene vatre između straže u zgradi Vrhovnog suda i helikoptera.

Incident je usledio samo nekoliko sati pošto je Maduro upozorio da će on i njegove pristalice biti voljni da podignu oružje ako njegovu vladu smene „nedemokratske snage“, prenosi Gardijan. Maduro je u utorak na mitingu na kojem je promovisao izbore za Ustavotvornu skupštinu 30. jula rekao da će se boriti da odbrani Bolivarsku revoluciju njegovog prethodnika Uga Čaveza. „Ako bi Venecuela upala u haos i nasilje i ako bi Bolivarska revolucija bila uništena, borili bismo se. Nikada ne bismo odustali, a ono što ne budemo uspeli glasovima, učinićemo oružjem. Oslobodićemo otadžbinu oružjem“, poručio je Maduro. Venecuelu već dva meseca potresaju masovni protesti čiji učesnici izražavaju nezadovoljstvo zbog političke i ekonomske situacije u zemlji.

U obraćanju iz predsedničke palate Maduro je potvrdio da je helikopter leteo iznad zgrade Vrhovnog suda i ministarstava pravde i unutrašnjih poslova. On je rekao da je „društveni događaj“ bio u toku u Vrhovnom sudu, te da je napad mogao da rezultira smrću više desetina ljudi. Prema njegovim rečima, „teroristi“ su bacili dve granate, koje nisu eksplodirale. S druge strane, lokalni mediji su izvestili da je reč o više granata, te da je napad izvršio bivši pripadnik obaveštajne službe. Gardijan, pak, piše da je reč o inspektoru u jedinicama za borbu protiv kriminala, pilotu i treneru „policijskih pasa“, sudeći po njegovom profilu na Instagramu.

Maduro je vojsku stavio u stanje pripravnosti. „Aktivirao sam celokupnu vojsku da brani mir. Pre ili kasnije ćemo staviti helikopter pod kontrolu i uhapsiti one koji su izveli teroristički napad“, rekao je Maduro.

Iako je šef države incident označio kao napad terorista koji žele da izvrše državni udar, Bi-Bi-Si piše da nije poznato da li muškarac koji je upravljao ukradenim helikopterom ima bilo kakvu podršku. Maduro je u utorak ponovio svoju tvrdnju da Sjedinjene Države podržavaju pokušaje državnog udara i upozorio američkog predsednika Donalda Trampa da će Venecuela pružiti otpor. On je u ponedeljak saopštio da je petoro ljudi uhapšeno pod optužbom da prave zaveru protiv njega i da se spremaju za američku invaziju.

Vrhovni sud je redovno na meti kritika opozicije, koja tvrdi da je svrha njegovih presuda konsolidacija vlasti Madura.

Perez, koji je upravljao ukradenim helikopterom, rekao je da se bori, protiv „tiranije“, te da nije pripadnik nijedne političke grupe. „Mi predstavljamo savez vojnih službenika, policajaca i civila koji traže ravnotežu i protive se kriminalnoj vladi. Mi ne pripadamo nijednoj političkoj struji ili partiji. Mi smo nacionalisti, patriote i institucionalisti“, predstavio se Perez na Instagramu, naglašavajući da ovo nije „borba“ protiv bezbednosnih snaga, već „protiv nekažnjivosti ove Vlade. To je borba protiv tiranije.“

Maduro je rekao da je pilot radio za bivšeg ministra unutrašnjih poslova i pravde Migela Rodrigeza Toresa, ali da više nije sa njim. Tores je nedavno označen kao učesnik međunarodne zavere, čiji je cilj zbacivanje bolivarske vlade, pišu venecuelanski mediji. „Tores je danas potvrdio da radi za CIA“, dodao je predsednik Venecuele, prenela je Venecuelanska novinska agencija (AVN), koja podseća da je Vlada u Karakasu u više navrata ukazivala na primenu pučističkog scenarija čiji su akteri osobe povezane sa venecuelanskom opozicijom.

U Venecueli se već gotovo svakog dana održavaju masovni protesti protiv Vlade, čiji učesnici kažu da su rešeni da ostanu na ulicama sve dok Vlada ne bude raspuštena i dok se ne raspišu novi izbori. Bi-Bi-Si piše, pozivajući se na kancelariju glavnog tužioca, da je u nasilju na protestima od 1. aprila ubijeno više od 70 ljudi.

„Izraelske rakete iz Kolumbije“

Venecuelanski ministar informisanja Ernesto Vilegas je rekao da je iz helikoptera ispaljeno 15 metaka na zgradu ministarstva unutrašnjih poslova dok se održavao prijem za 80 zvanica. Onda se uputio do zgrade Vrhovnog suda u kojem je u toku bila sednica i bacio, kako je ministar rekao, četiri granate izraelske proizvodnje „kolumbijskog porekla“, od kojih dve na stražare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari