Vežba bombardera SAD 1Foto: Screenshoot

Amerićki bombarderi izveli su u Južnoj Koreji vežbu gađanja kao demonstraciju sile, leteći u blizini demarkacione linije dve Koreje, nakon testiranja rakete iz Pjongjanga, objavilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

U toj vežbi, dva lansera B-1B raspoređena u vazdušnoj bazi Andersen u Guamu, približila su se kopnenoj i militarizovanoj granice sa Severom, pre nego što su se vratila istim putem, prenela je agencija Jonhap.

Vežba je izraz „oštrog reagovanja na niz lansiranja balističkih raketa Severne Koreje“, ocenilo je južnokorejsko ministarstvo.

Četiri američka i južnokorejska lovca-bombardera učestvovala su u toj vežbi vođenoj u okrugu Jeongvol, oko 80 kilometara južno od međukorejske granice, objavila je južnokorejska vojska.

Severna Koreja testirala je interkontinentalni balistički projektil prvi put u utorak, na Dan američke nezavisnosti i objavila da je sposobna da gađa ciljeve u bilo kojem delu sveta, pa tako i američki kontinent.

SAD i Južna Koreja u sredu su na to testiranje, koje je osudila međunarodna zajednica, odgovorile simultanim ispaljivanjem balističkih projektila na vojnoj vežbi koja je simulirala napad na komunistički režim Severne Koreje.

Američko Ministarstvo odbrane objavilo je u petak da će uskoro testirati svoj protivraketni štit THAAD na Aljasci, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari