Traži se zabrana "Maše i medveda" 1

Ukrajinska nevladina organizacija Savet društvene bezbednosti podnela je ukrajinskom parlamentu, Agenciji za bioskope i Radio-difuznoj agenciji zahtev za zabranu ruskog crtanog filma „Maša i Medved“, zbog toga što, kako se navodi, ugrožava bezbednost Ukrajine.

Taj crtani film je propagandni medijski proizvod Rusije koji je veoma opasan za ukrajinsku bezbednost, navela je u saopštenju ta NVO iz Odese, prenosi Sputnjik.

Prema njihovim rečima, „ruski propagandisti šalju deci jasan signal — medved, tradicionalni simbol Rusije, predstavljen je kao veliki i jaki junak koji bez posledica uzima tuđu imovinu, kuće i zemlju“.

Aktivisti te nevladine organizacije tvrde da crtani film „Maša i Medved“ predstavlja „propagandni instrument koji deci nameće pozitivnu sliku Rusije“.

Otkako je 2015. stupio na snagu Zakon o zaštiti informacionog prostora, u Ukrajini je zabranjeno prikazivanje više od 600 ruskih filmova, jer je ocenjeno da sadrže „rusku propagandu“.

U Ukrajini je sve duži spisak ruskih i svetskih kulturnih radnika koji „predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti zemlje“, a trenutno se na njemu nalaze 83 osobe. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari