Tramp navodno nije znao za "ruski sastanak" 1Foto: Shawn Thew/EPA

Sin američkog predsednika Donalda Trampa tvrdi da nije rekao svom ocu ništa o sastanku sa ruskom advokaticom Natalijom Veseljnickom, koja je navodno rekla da može da pomogne njegovu predizbornu kampanju.

Donald Tramp Junior je za Foks njuz rekao da taj sastanak „nije bio ništa posebno“ ali da je trebalo drugačije da se postavi u vezi sa tim. On je priznao postojanje mejlova u kojima se vidi da je pristao na ponudu da se sastane sa advokaticom, koja je navodno bila povezana sa Kremljom i imala informacije štetne po Hilari Klinton.

Kada ga je novinar Foks njuza upitao da li je svog oca obavestio o sastanku prošle godine, Trampov sin je rekao: „Ne. To nije bilo ništa. Nije bilo šta da se kaže. Ne bih se toga ni setio da niste počeli da kopate po tome. To je bukvalno bilo samo protraćenih 20 minuta, što je stvarno šteta“.

Donald Tramp Junior, predsednikov zet DŽared Kušner i šef kampanje Pol Manafort sreli su se sa ruskom advokaticom Natalijom Veseljnickom u NJujorku u junu 2016. Tramp Junior je primio mejl preko posrednika, britanskog publiciste Roba Goldstouna, sa obećanjem da će od Rusije dobiti informacije koje bi inkriminisale Hilari Klinton. U to vreme očekivalo se da će njegov otac postati kandidat republikanaca, i očekivala ga je predizborna borba sa demokratskom rivalkom Hilari Klinton. Sastanak su, kako se navodi, ugovorili ruski biznismen Aras Agalarov i njegov sin Emin, pop zvezda kojoj je jedno vreme menadžer bio Goldstoun. U jednom Goldstounovom mejlu piše da su obećane „očigledno veoma osetljive informacije sa visokog nivoa koje su deo podrške Rusije i ruske vlade Trampu“. Tramp Junior je na to odgovorio: „Ako je to u pitanju, sviđa mi se“.

Iako je za Foks njuz rekao da se sastanak dogodio, Tramp Junior je priznao i da bi, sa ove tačke gledišta, stvari uradio malo drugačije, ali je i pored toga opravdavao svoje postupke. „To se dogodilo pre ove manije sa Rusijom, i pre nego što se to zakuvalo u medijima. Za mene je to bilo samo istraživanje protivnika, jer je postojala mogućnost da dođemo do konkretnih dokaza o stvarima za koje smo do tada samo čuli“, rekao je Tramp Junior i dodao da sastanak ipak nije doveo do toga i da uopšte nije ni razgovarano o Klintonovoj. On je naglasio i da ne može da odgovara za informacije koje su njemu poslate mejlom. „Meni je neko poslao mejl i ja tu ne mogu ništa. Pročitao sam ga i odgovorio u skladu sa tim, i ako je postojalo nešto što me je tu zainteresovalo, to je prilično uobičajeno“, kaže Tramp Junior. On je ove mejlove pustio u javnost pošto je NJujork tajms najavio da će objaviti celu prepisku. To se dogodilo ubrzo pošto je ovaj list otkrio da se sastanak odigrao.

Predsednik Tramp je objavio kratko saopštenje u znak podrške svom sinu, u kojem se on opisuje kao „veoma kvalitetna osoba“ i gde se hvali njegova otvorenost. Goldstoun je najpre poricao bilo kakvo saznanje o umešanosti ruske vlade u izbore u SAD. Natalija Veseljnicka je izjavila da nikada nije posedovala informacije koje bi mogle da naškode Hilari Klinton i da nije povezana sa Kremljom. Agalarov je za celu priču rekao da je samo „fantazija“. Međutim, republički senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem je rekao da su ovi mejlovi „veoma uznemirujući“, a član Predstavničkog doma Adam Šif je izjavio da će tražiti da i Tramp Junior i svi učesnici sastanka svedoče o tome.

Američke obaveštajne službe istražuju navodnu umešanost Rusije u izbore u Americi. Od kako je izabran, Trampa prate navodi da je Rusija pokušala da sabotira kampanju Klintonove. Tramp poriče da ima bilo kakva saznanja o tome, a Rusija takođe negira umešanost. Nekoliko kongresnih komiteta trenutno istražuje rusku umešanost i da li je neko iz Trampovog tima pomogao u tome. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari