U Beloj kući je “fantastično” 1Foto:MICHAEL_REYNOLDS/EPA

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je raspoloženje u Beloj kući “fantastično” i da administracija “divno funkcioniše” uprkos intenzivnoj istrazi o navodnoj povezanosti njegove prošlogodišnje predizborne kampanje sa Rusijom.

Tramp je takođe branio i svog sina, za kojeg se saznalo da se sastao sa ruskom advokaticom Natalijom Veseljnickom u vreme dok je trajala kampanja. Vašington post piše da američki mediji stanje u Beloj kući opisuju kao haotično zbog cele priče, a navode i da neki Trampovi saradnici čitavu situaciju nazivaju “uraganom pete kategorije”.

Predsednikov sin Donald Tramp Junior je dogovorio sastanak sa Veseljnickom verujući da ona ima informacije koje bi mogle da nanesu štetu tadašnjoj suparnici njegovog oca – Hilari Klinton. On je rekao da taj sastanak “nije bio ništa” i da je to bilo samo “protraćenih 20 minuta”, ali i da je sada svestan da je trebalo drugačije da postupi. Neki kritičari smatraju da je on možda prekršio federalne zakone. Američke obaveštajne službe veruju da je Moskva pokušala da utiče da se prošlogodišnji izbori završe u Trampovu korist.

Tramp je poslednje izjave dao na početku svog dvodnevnog putovanja u Francusku. On se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom pred proslavu Dana Bastilje u petak, kada će se obeležiti i 100 godina od ulaska američke vojske u Prvi svetski rat. Kako piše Bi-Bi-Si, uprkos ranijim tenzijama zbog klimatskih promena i trgovine, Makron se u skorije vreme veoma potrudio da „pridobije“ Trampa u nastojanju da podstakne uticaj Francuske.

Pre nego što je napustio Vašington u sredu, Tramp je nastojao da ublaži izveštaje medija u kojima se tvrdi da je njegova administracija u krizi zbog navodne povezanosti njegovog tima za kampanju i Rusije, rekavši da je to samo “obmana koju su izmislile demokrate”. On je ranije sugerisao da su se neke druge strane možda mešale u izbore, uprkos tome što visoki zvaničnici u njegovoj sopstvenoj administraciji krive Rusiju.

Tramp je izjavio i da se “veoma dobro” slaže sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ubrzo nakon sastanka sa Putinom na samitu G20 u Hamburgu on je rekao: “LJudi su govorili da se nećemo slagati. Pa, ko su oni da to kažu? Ja mislim da se mi slažemo veoma, veoma dobro”. Tramp je rekao i da je siguran da bi Rusi više voleli da je Hilari Klinton u Beloj kući. Upitan zašto tako misli, on je rekao: “Da je Hilari pobedila, naša vojska bi bila desetkovana, a naša energija bi bila mnogo skuplja i to je ono što Putin ne voli kod mene, zato i kažem – zašto bi on želeo mene”. Bi-Bi-Si piše i da je Tramp izjavio da je direktno pitao Putina da li se njegova vlada mešala u izbore u Americi. “Pitao sam ga da li je to učinio i on je rekao da apsolutno nije. Onda sam ga pitao još jednom, na potpuno drugačiji način, ali on je opet rekao – apsolutno ne. Ali neko mi je rekao da, i ako jeste, ja ne bih morao da saznam za to, što je veoma zanimljivo gledište”, zaključio je Tramp.

Političari foliranti

Tramp je rekao i da nije znao za sastanak svog sina sa Veseljnickom do pre nekoliko dana. Braneći odluku Trampa Juniora da prisustvuje ovom sastanku, on je rekao: “Mnogi ljudi, i mnogi profesionalni političari su rekli da bi to svako uradio”. Tramp je predizbornu kampanju opisao kao “divlje doba” u koje su se “sastajali sa mnogim ljudima”. On je odbio da kaže da je zažalio zbog postupaka svog sina, dodavši: “Većina političara foliranata koji su demokrate koje sam pratio poslednjih nekoliko dana bi iste sekunde pristali na takav sastanak”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari