Rumunski ministri će jednom mesečno u Brisel 1 "Hajde da ne ponavljamo greške": Mihaj Tudose

Hajde da ne ponavljamo greške iz prošlosti, rekao je novi rumunski premijer Mihaj Tudose tokom svoje prve zvanične posete Briselu.

Tudose je u Briselu bio u utorak, dve nedelje pošto je stupio na čelo Vlade, „da bi odgovorio na zabrinutost zvaničnika EU zbog stava novog kabineta prema korupciji“, piše EUObzerver. On je obećao da neće ići stopama svog prethodnika Sorina Grindeanua, koji je u januaru pokušao da dekriminalizuje prekršaje u vezi sa zloupotrebom vlasti.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je tada rekao da ta mera “preti da preinači godine napretka” u borbi protiv korupcije. Grindeanuova vlada je bila prisiljena da se povuče usled upozorenja EU i masovnih protesta širom Rumunije. Pravosudne reforme i borba protiv korupcije su pitanja koja su bila visoko na agendi sastanaka Tudosea i tri lidera EU – Junkera, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija.

Tudose je rekao nakon sastanaka da je obećao da će njegova vlada biti otvorena, te da će “rumunski ministri ići u Brisel jednom mesečno da bi dali objašnjenja za nove političke odluke koje se realizuju”. On je takođe rekao da će preduzeti sve neophodne mere da ojača pravosudni sistem da bi se povukao Mehanizam saradnje i provere (CVM) do trenutka kada Rumunija bude preuzela predsedavanje EU u januaru 2019. CVM je mehanizam koji je uvela Evropska komisija kada su se Rumunija i Bugarska pridružile EU 2007. da bi se nadgledale pravosudne reforme i borba protiv kriminala.

Tudose je pokušao da se predstavi kao pouzdan partner i kada je reč o ekonomskim pitanjima. On je rekao sagovornicima iz EU da će deficit držati ispod praga od tri odsto. Takođe je obećao da neće uvoditi porez na promet.

Tudose je posetio Brisel u trenutku pojačanih tenzija u njegovoj zemlji, gde je zbog političkog raskola vladajuća koalicija raspustila vladu. Do krize je došlo prošlog meseca kada su socijaldemokrate izglasale nepoverenje Grindeanuu, optužujući ga da ne uspeva da sprovede program Vlade. Grindeanu je bio u sve gorim odnosima s liderom socijaldemokrata Livjuom Dragneuom, koji nije mogao da stupi na premijersku funkciju pošto je njegova stranka u decembru odnela izbornu pobedu jer je optužen za izbornu prevaru.

Pokušaj Vlade ranije ove godine da izmeni zakone u vezi s korupcijom ocenjen je kao inicijativa koja treba da zaštiti Dragneu od uslovne zatvorske kazne. Pošto je Grindeanu smenjen i uoči posete Tudosea Briselu Evropska komisija je ponovo upozorila da politički događaji u Bukureštu ne smeju da osujete borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari