Poljska: Ministar pravde bira sudije 1Foto: EPA / RAFAL GUZ

Poljski parlament usvojio je danas zakon koji predviđa da sudije imenuju ministar pravde i nacionalna skupština, bez konsultacija i saglasnosti pravosudnih tela.

Zakon je usvojen uprkos žestokim kritikama opozicionih partija i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, koje smatraju da se na taj način ugrožava nezavisnost sudstva, preneo je BBC.

Protivnici zakona su pozvali građane da se sutra pridruže protestu koji organizuju u centru Varšave.

Vladajuća Partija zakona i pravde smatra, međutim, da je ovakav zakon neophodan zbog toga što su sudije korumpirane i služe samo eliti.

Pre nekoliko dana je i ministar pravde Zbignjev Ziobro izjavio da su promene u pravosuđu neophodne, jer je sadašnji sistem imenovanja sudija nedemokratski.

Želimo da okončamo eru korporatizma i da demokratiji obezbedimo neophodni kiseonik jer je Poljska demokratija zasnovana na vladavini prava, a ne na sudokratija, rekao je Ziobro.

Da bi stupio na snagu, zakon mora da potpiše predsednik države Andžej Duda, koji za sada nije nagovestio da to neće uraditi.

U skupštinsku proceduru ušao je još jedan predlog zakona koji će, ako bude usvojen, omogućiti ministru pravde da razreši dužnosti sve sudije Vrhovnog suda i da sam imenuje nove.                                                                                   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari