Požari u Dalmaciji, najgore u okolini Splita 1

Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uslovima i pomognuti snažnim vetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi s više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i air-traktora.

To je rekao novinarima predveče vatrogasni zapovednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Kod Sitna Gornjeg brani se kuća po kuća, kanaderi pomažu da vatrogasne snage mogu prići vatri, a slično je kraj Tugara, gde je vatra odmaknuta od kuće, ali zbog vetra može opet promeniti smer, kazao je Glavina. Dislocirali smo sve ljude i digli domaće snage koliko smo god mogli, tako da u proseku na svakom požaru sada gasi po 30 vatrogasaca plus veliki požar kod Sitnog na kojem je puno više ljudi, rekao je vatrogasni zapovednik Glavina.

U Žrnovnici je u toku evakuacija stanovništva, nekoliko slabije pokretnih starijih osoba na sigurno su sklonili pripadnici Gorske službe spašavanja i policije. Severni krak požara širi se prema Kučinama i Mravincima, javlja radio Dalmacija. Vatrom je okružena raketna baza u Žrnovnici, ali ministar odbrane Damir Krstičević veruje da će je gasioci obraniti. Rečeno je i kako je cela baza smeštena pod zemljom, pa vatra ne može učiniti štetu.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zatražio je od ministra Krstičevića da stotinu vojnika pomogne u gašenju vatre koja je stigla do splitskog naselja Kamen. Radi se o prigradskom naselju istočno od grada Splita, zapadno od Žrnovnice, jugoistočno od Solina, Mravinaca i Kučina.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da su rezervne snage Hrvatske vojske stigle u dio Žrnovnice, te da će doći i vatrogasci iz četiri županije: Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke koje će pomoći vatrogascima iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije, koji tri dana neprestano gase.

U Srinjinama, tačnije u Sitnom Gornjem i Donjem je zabeležena i prva smrt, ali još se pouzdano ne zna je li uzrok smrti 65-godišnjaka gušenje od dima ili srčani udar za koji se pretpostavlja da ga je dobio, nakon što je video da mu je izgoreo maslinik i da mu je vatra zahvatila kuću. U KBC Split nisu potvrdili da je smrt nastupila zbog požara već kažu da se to može pouzdano potvrditi jedino obdukcijom.

Kako je izvestilo Ministarstvo obrane, tri kanadera CL-415 angažovana su na požarištima kod Podstrane, a dva kanadera CL-415 i tri vazdušna traktora AT-802 kod Radošinovaca, a dva su upućena u reon Bibinja.

Štetu koju je do sada napravila vatra trenutno je nemoguće proceniti, ali za sada se raspolaže informacijama da je izgorelo nekoliko kuća, poslovnih prostora i mašina, vrtić, deo groblja, brojni maslinici, a nagorelo je i Zvjezdano selo Mosor. Svi stariji stanovnici, žene i deca, ali i nešto turista koji su bili smešteni u okolnim apartmanima, zbog gustog dima, ali i blizine vatre, evakuisani su iz svojih domova, dok su oni boljeg zdravlja i mlađi ostali pomagati vatrogascima i braniti kuće.

Na zadarskom području još gori. Od jutros aktivan požar kod Ceranja u benkovačkoj opštini, proširio se u tri kraka, od kojih jedan u smeru Vranskog jezera. Požar gase dobrovoljna vatrogasna društva uz pomoć vazdušnih snaga. U međuvremenu je buknuo novi požar u Lišanima. Vatrogasci su uputili apel građanima da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle izazvati požar, odnosno da u slučaju požara odmah obaveste vatrogasce. 

Saniran je požar koji je sinoć buknuo kod Perkovića nedaleko izlaza s autoputa A1 kod Vrpolja. Na teren su upućena dva air tractora i dva kanadera, saopštavaju u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih službi Šibenik i Vodice, te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara je od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio obustavljen saobraćaj vozova na pruzi Šibenik-Perković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari