Zalivske države izbacuju Katar iz Saveta za saradnju? 1Anvar Gargaš; Foto: EPA / Fernardo Vilar

Zalivske države koje pokušavaju da primoraju Katar da promeni svoj politički kurs su nagovestile da planiraju da izbace Katar iz Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva, koji je regionalna trgovinska i sigurnosna organizacija.

Kako piše Gardijan, ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Anvar Gargaš je upozorio: „Ne možete biti deo regionalne organizacije koja je posvećena jačanju zajedničke sigurnosti i drugih zajedničkih interesa, a da u isto vreme ugrožavate tu sigurnost i nanosite štetu tim interesima. Ne možete biti prijatelji i nama i Al Kaidi“. On insistira na tome da šestonedeljni bojkot Katara počinje da ima efekta i odbacuje sugestije da su četiri države koje su u savezu protiv Katara – UAE, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrein – loše procenile stvari, tvrdeći da je Doha već počela da pravi ustupke. Gargaš tvrdi da je neposredan rezultat pritiska na Katar to što je ova zemlja zapadnim silama obećala da će ispitati listu sa 59 ekstremista za koje UAE tvrde da su u Dohi. UAE zahteva da se te osobe uhapse ili proteraju, zajedno sa 12 imenovanih organizacija.

Gargaš odbacuje svaku vrstu kompromisa, te i dalje tvrdi da je Katar finansirao Libijsku islamsku borbenu grupu (LIFG), grupu džihadista koje je trenirala bombaša samoubicu koji je izveo napad u Mančesteru. Podsećajući da su UAE upozoravali na ekstremističke pretnje još od 1980, Garaš opisuje Katar kao „veoma bogatu državu, sa 300 milijardi dolara u rezervama, koja je povezana sa ekstremnim džihadizmom i terorizmom“. On je rekao i da postoji mogućnost da će zapadni zvaničnici koji su pokušali da posreduju u sporu između Katara i zalivskih zemalja biti razočarani razvojem događaja, pošto su već upozorili da bi ovaj sukob mogao da dovede do dugoročne nestabilnosti u regionu, a to bi izazvalo povlačenje stranih investitora ukoliko se situacija uskoro ne smiri i nanelo veliku štetu ekonomiji.

„Razumljivo je da su mnogi naši prijatelji iz Evrope i oni izvan nje zabrinuti zbog krize“, rekao je Gargaš i dodao da mnogi od njih vide Persijski zaliv kao ostrvo stabilnosti na nestabilnom Bliskom istoku, i kao važno zajedničko tržište. „Mi razumemo i poštujemo te brige, ali kao što znamo sa sastanaka sa američkim i evropskim zvaničnicima, oni su svesni i toga da je Katar dvoličan“, upozorava Gargaš. On smatra da lideri Katara nisu džihadisti, ali da su videli mogućnost da osiguraju sebi uticaj. „Oni veruju da će ekstremistički islamski pokreti dominirati Bliskim istokom i zato su hteli da ih upotrebe kao saveznike. To je pogrešna politika, koja je podstaknuta novcem i ambicijama, jer Katar pokušava da zajaše tigra džihadizma“, kaže Gargaš. On poriče da je blokada Katara motivisana nesuglasicama sa ostalim zalivskim država po pitanju Muslimanske braće i insistira na tome da lista od 59 osoba i 12 organizacija uključuje samo one za koje su „dokazane veze“ sa Al Kaidom i drugim „sličnim organizacijama“.

UAE negira napade na katarske novinske agencije

London – Ministar spoljnih poslova UAE Anvar Gargaš je danas u Londonu izjavio da UAE nisu odgovorni za navodni hakerski napad na sajtove katarske državne novinske agencije u maju, što je uticalo na razvoj diplomatske krize između Dohe i zalivskih zemalja. Vašington post je objavio da su američki zvaničnici prošle nedelje otkrili da su ministri UAE 23. maja održali sastanak na kojem su razgovarali o planovima da hakuju sajtove katarskih novinskih agencija kao i društvene medije da bi postavili lažne citate pripisane katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu Al Taniju. Međutim, Gargaš je oštro opovrgao ove tvrdnje: „Priča koju je Vašington post objavio nije istinita. To je sasvim pogrešno. Videćete da će u narednih nekoliko dana ta priča biti opovrgnuta.“ Hakerski napad, koji se dogodio narednog dana, prethodio je podeli u Zalivu između Katara i koalicije četiri države koje su mu nametnule ekonomski i diplomatski bojkot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari