Zlostavljano 547 učenika od 1945. do 2015. 1Foto: EPA / MARC MUELLER

Učitelji jedne od najpoznatijih nemačkih katoličkih muzičkih škola fizički ili seksualno su zlostavljali su 547 učenika između 1945. i 2015. navodi se u nezavisnom izveštaju, a neki dečaci su školu uporedili s koncentracionim logorom i paklom.

U izveštaju se na 440 stranica opisuje kako su učitelji primenjivali fizičko nasilje, uključujući šamaranje dečaka tako snažno da su im se ožiljci videli dan kasnije, udaranje drvenim štapovima i gudalima ili ih podvrgavali teškim batinama.

Dečaci koji su pokušali pobeći, uhvaćeni su i vraćeni u školu a potom su pred ostalim dečacima vreрani i podvrgnuti batinama, navodi se u izveštaju. Optužbe o zlostavljanju u školi, staroj više od hiljadu godina, koja i sada obilazi svet izvodeći koralnu muziku, obelodanjene su 2010.

Nakon kritika te istrage, biskupija koja je priznala da je „bilo pogrešaka“, ovlastila je advokata Ulriha Vebera 2015. da sastavi nezavisni izvbeštaj. Brat bivšeg pape Benedikta Geor Racinger, 93, vodio je hor između 1964. i 1994. On je priznao 2010. da je udarao učenike po licu, ali da nije shvatao koliko je ta disciplina bila okrutna.

Veber je rekao da je „kriv posebni zato što je zatvarao oči i nije intervenisao uprkos tome što je imao saznanja“ dodajući da je istraga pokazala da nije znao za seksualno zlostavljanje. Nekoliko svedoka reklo je da je bio prijateljski nastrojen.

Nije bilo moguće kontaktirati Racingera radi komentara,navodi Rojters. Veber kaže da je sistem bio fokusiran na postizanje savršenstva izvođenja koralne muzike i da je u tu svrhu visok stepen discipline bio uobičajen. To je pružalo osnove za nasilje.

Veber je ustanovio da su 547 bivših učenika bili žrtve ili fizičkog ili seksualnog zlostavljanja. Među njima, 67 učenika bili su žrtve seksualnog zlostavljanja.

„Žrtve …. su opisale ustanovu kao zatvor, pakao i koncentracioni logor“, rekao je Veber na konferenciji za novinare i dodao: „Mnogi od njih rekli su da je to najgore razdoblje u njihovim životima, koje je obeleženo nasiljem,strahom i bespomoćnošću“.

Optužbe za seksualno i fizičko zlostavljanje u katoličkim školama u Nemačkoj, posebno u Bavarskoj odakle potiče bivši papa Racinger, uzdrmali su Crkvu, a skandali zbog zlostavljanja pogodili su i SAD, Austriju i Irsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari