CG: Požari i dalje aktivni, stigla strana pomoć 1Ukrajinski Antonov stigao u Crnu Goru; Foto: RTCG

Ukrajinski protivpožarni avion AN 32P, čiji je kapacitet 8.000 litara vode, uključio se jutros u akciju gašenja požara, javlja RTCG.

Komandir tivatske Službe zaštite i spasavanja kazao je da Antonov ima jasne instrukcije Direktorata za vanredne situacije kad je reč o prioritetnim požarištima. „Druge ekipe su na terenu, sve ostalo zavisi od meteo uslova, ali možemo reći da je situacija sada mnogo bolja“, kazao je Barbić za TVCG.

Antonov je u jutarnjim satima angažovan na gašenju požra iznad Obosnika. „Znači onaj kraj koji ide prema Krašićima, da preseče taj krak, zatim da preseče kraj prema Luštici, a onda po prioritetima“, kazao je Barbić.

Podsećamo, letelica iz Ukrajine sletela je sinoć na tivatski aerodrom, a danas će stići pojačanje iz Švajcarske u vidu višenamjenskog helikoptera Super puma, čiji je kapacitet 2.000 litara vode.

Na tivatski aerodrom jutros je sleteo i bugarski helikopter. Švajcarski višenamenski helikopter Super puma, čiji kapacitet je 2.000 litara vode, stigao na tivatski aerodrom u 12 sati i 30 minuta.

„Oko 15 sati se očekuje dolazak tima iz Bugarske sa helikopterom MI 17, kapaciteta 2.000 litara vode. U najavi su još dva protivpožarna aviona Air Tractor, kapaciteta 3.000 litara vode, iz Izraela koji bi bili operativni sutra“, saopštio je Direktorat.

Kad je reč o požarima u Podgorici, situacija je mnogo stabilnija nego prethodnih dana. „Imamo par većih požara koji su za sada pod kontrolom, nadamo se da ćemo kapacitetima našim i pomoćima koje nam je uputila međunarodna zajednica uspjeti da ih potpuno ugasimo“, kazao je Lazar Čađenović iz Službe za zaštitu i spasavanje Glavnog grada.

Iz Direktorata za vanredne situacije saopšteo je da su u opštinama Tivat i Herceg Novi aktivni požari Topliš, Grabavac, Zabrđe, Đuraševići, Plavi horizonti, Klinci, Malta, Konjevići i Ravni vrh. „Aktivni su požari u mjestu Mardari, pojasu Solila-Topliš, duž sela Đuraševići, duž sela Zabrđe ka Žanjicama, na Plavim horizotima i Debelom brijegu ka Prijevoru“, navode iz Direktorata.

Saopšteno je da u Ulcinju, Baru, Budvi i Kotoru nema aktivnih požara. „U opštini Nikšić tokom noći pripadnici Službe zaštite intervenisali su u Podbožuru i Macavarama, kako bi sprečili širenje vatre koja se približavala kućama. Požari su i dalje aktivni, ali nisu ugrožene kuće niti stanovništvo. U Podgorici je aktivan požar u Mrkama. Ekipe su trenutno na terenu. Tokom noći je bilo nekoliko manjih intervencija i svi požari su ugašeni. Najveća intervencija je bila u Donjoj Gorici gde je vatra zahvatila veću količinu guma iz obližnjeg auto servisa“, saopštio je Direktorat.

U Danilovgradu je noć za pripadnike SZS Danilovgrad bila nešto mirnija nego nekoliko prethodnih, ali će i dalje nastaviti da prate mjesta na kojima je juče gorelo – Bandići, Šobajići i Vrela.

Na Cetinju su požari aktivni požari u Lastvi Čevskoj, Donjoj Markovini i Velestovu, ali nema ugroženih objekata i lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari