Požari kod Splita pod kontrolom, počinje procena štete 1Foto: EPA / STR

Na požarištima u okolici Splita situacija je pod nadzorom. U Splitsko-dalmatinskoj županiji gori na tri mesta, a tri požara su lokalizovana – na Hvaru, u Klisu i u Radošiću, javlja HRT.

Najteže je kod Šestanovca, a i dalje je aktivan požar na severnim obroncima Mosora, ali ne ugrožava ni ljude ni kuće.

Požar u Prpuši kod Šestanovca gasi oko 100 vatrogasaca iz Imotskog, Zadvarja, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Gata, Kučića, Dugog Rata, Baške Vode, Makarske, Tučepa, Podgore, Gradaca, Drvenika, Kaštela, Žrnovnice, Podstrane, Solina, Marine, Trogira i Slatina, kao i DIP Divulje. Dosad je izgorelo 250 hektara borove šume, smreke i niskog raslinja.

Šest vatrogasaca iz DVD-a Zadvarje i Lovreć gase vatru kod vetroparka na Katunima brdu gde je gorelo i pre nekoliko dana, a do sada je izgorelo 25 hektara.

Kanaderi će danas u Dugobabama u opštini Klis ugasiti šumski požar fronte od četiri kilometra kojega gasi 50 vatrogasaca. U Splitu je stanje pod nadzorom, kazao je zapovednik gradske vatrogasne službe Ivan Kovačević.

Pretpostavlja se da će policija na požarištu danima obavljati uviđaj ne bi li utvrdili kako je došlo do požara. U medijima su se pojavile informacije kako je za taj požar kriv dalekovod, ali to je ubrzo demantovano.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je kako će zbog požara na splitskom području u sledećih nekoliko dana proglasiti elementarnu nepogodu. Elementarnu nepogodu proglasićemo odmah nakon što dobijemo izveštaj policije, odnosno zapisnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske županije o požaru, rekao je.

Na temelju proglašene elementarne nepogode formiraće se povereništvo koje će izaći na teren radi evidentiranja procene štete, a nakon toga će se u zakonskom propisu obavljati saniranje štete. Obnova opožarenog područja trajaće godinama, rekao je župan Boban.

Prema dosadašnjim procjenama vatrogasnih službi, u prošla tri dana u požarima na splitskom području izgorelo je oko 4.500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika te nekoliko desetaka automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari