Berlin zaoštrava kurs prema Ankari 1Foto: FoNet/AP

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel upozorio je da vlada ne može da garantuje pravnu sigurnost nemačkih državljana i kompanija u Turskoj posle hapšenja Nemca Petera Študnera, koji je obučavao aktiviste za ljudske prava, javio je AP, prenosi FoNet.

Turski sud je u utorak naredio hapšenje Študnera, koji je regionalni direktor organizacije Amnesti Internešenal, i četvoro aktivista zbog navodnih veza sa terorističkim grupama. Ministar Gabrijel je ocenio da hapšenje Študnera pokazuje da tako nešto može da se dogodi bilo kome, dodajući da vlada Nemačke ne može da garantuje investicije nemačkih kompanija u Turskoj zbog nedostatka „pravne sigurnosti“ i da će morati da razmotri garancije za izvoz.

On je rekao da Nemačka traži preispitivanje davanja pretpristupnih fondova Evropske unije Turskoj. Od pokušaja puča u Turskoj prošle godine je uhapšeno 22 državljana Nemačke, rekao je Gabrijel. „Očekujemo povratak (Ankare) evropskim vrednostima“, kazao je nemački ministar. Prvi korak koji Berlin očekuje jeste uspostavljanje konzularnih kontakata sa uhapšenima, između ostalih i sa dopisnikom Velta iz Turske Denizom Jičelom, koji je zatvoren zbog navodne povezanosti sa teroristima, prenose nemački mediji.

Na mitingu u nedelju u Ankari, povodom godišnjice puča, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da će o mogućnosti ponovnog uvođenja smrtne kazne u Turskoj odlučivati narod, a ne „DŽordž i Hans“.

Kancelarka Angela Merkel podržala je zahteve Gabrijela ocenivši ih, prema rečima portparola vlade Štefena Zajberta, kao „neophodne“ i „neopozive“. Tursko ministarstvo spoljnih poslova je istovremeno saopštilo da je zahtev Berlina za puštanje Študnera neprihvatljiv pokušaj mešanja u rad turskog pravosuđa, prenosi FoNet. U saopštenju iz Ankare se kaže da se mora ukazati poverenje nezavisnom turskom pravosuđu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari