Noć pod vedrim nebom 1Foto: EPA

Na stotine ljudi provelo je noć pod vedrim nebom na grčkom ostrvu Kos, posle zemljotresa na području Egejskog mora između Grčke i Turske, u kojem je u petak poginulo dvoje, a povređeno oko 500 ljudi.

Stanovnici i turisti plašili su se da uđu u svoje kuće ili hotele, pa su kampovali u parkovima i maslinjacima, ili su prespavali u svojim kolima.

Ozbiljno povređeni su preneti avionom u bolnice na kopnu ili na Krit, a. kako javlja AP, najmanje dvoje je u teškom stnaju.

Američka geološka agencija registrovala je da je zemljotres bio jačine 6,7 stepeni. Usledilo je više manjih potresa tla.

Dve osobe, jedna iz Turske, druga iz Švedske, poginule su kada se na njih obrušio zid u jednom od popularnih barova u Kosu.

Na tom ostrvu oštećena je glavna luka, pa je prevoz feribotima privremeno bio obustavljen, ali je danas obnovljen iz manje luke Kefalos na jugoizapadnoj obali ostrva.

Gradonačelnik Kosa Giorgos Kijricis rekao da je najveći infrastrukturni problem oštećenje glavne luke.

Prema njegovim rečima, život na ostrvu se normalizuje, a infrastrukturna oštećenja se popravljaju.

On je izjavio i da nije primetio da ima mnogo turista koji otkazuju svoj boravak na Kosu zbog zemljtroesa.

Posetioci obilaze ostrvo sa vodičima, nemamo veliki problem. Ponovo je uspostavljena brodska veza iz Kefalosa i očekujemo poporavku glavne luke što je pre moguće, izjavio je Kijricis. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari