CG: Požari obuzdani, avioni pripravni 1Foto: RTCG

U Podgorici, Cetinju, Danilovgradu, Baru i Herceg Novi i dalje ima aktivnih požara, ali su oni pod kontrolom i ne ugrožavaju objekte i stanovništvo, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije MUP Crne Gore.

Vatrogasci iz Podgorice sinoć su intervenisali nekoliko puta, uspešno obavivši zadatak.

„Aktivani su požari u Goljemadima, Komanima i Orasima, ali vatra je visoko u brdu i ne ugrožava objekte i stanovništvo“, poručili su iz Direktorata.

U danilovgradskom Zagaraču i dalje gori, ali je situacija pod kontrolom.

„Služba zaštite i spašavanje Cetinje je tokom noći imala jednu manju intervenciju koja je uspešno završena. Aktivni su požari u Katunskoj nahiji i to: u Lastvi Čevskoj, na Donjoj Markovini i u Cucama. Požari su trenutno pod kontrolom i ne ugrožavaju objekte i stanovništvo. Ekipe će i danas dežurati u Lastvi Čevskoj i na Donjoj Markovini“, kazali su iz Direktorata za vanredne situacije.

U Baru je aktivan šumski požar u Poarima i Livarima (selo Besa). Požarište je veoma udaljeno od puta. Nije ugroženo stanovništvo niti objekti.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Krtoli sinoć je intervenisalo u Zabrđu na području Tivta, dok su u Herceg Novom i dalje aktivni požari u mestima Tići, Zabrđe, Petrovići i Mendegaja.

Međunarodni i vazduhoplovi Avio-helikopterske jedinice MUP-a će i danas biti aktivni i postupaće u skladu sa situacijom na terenu.

Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore i Pešadijskog bataljona već sedam dana gase požare na poluostrvu Luštica, a odbranili su Obalsku radarsku osmatračku stanicu na Obosniku i vojni objekt na Pristanu u kome se čuvaju znatne količine mornaričkih ubojnih sredstava velike razorne moći.

Kako su istakli iz Ministarstva odbrane, Vojska je, nakon poziva u pomoć od strane Direktorata za vanredne situacije, učestvovala u evakuaciji više od 300 ljudi zarobljenih u vatrenoj stihiji na rtu Veslo.

Objasnili su da je u noći između 19. i 20. jula Mornarica uspešno odbranila radarsku osmatračnicu na Obosniku od plamena, koji je potpuno opkolio objekat.

 „Od prvoga dana broj pripadnika VCG se povećavao sa 143 prvog dana do 197 koliko se sada nalazi na ukupno osam požarno aktivnih lokacija i na komandnom mestu i plovnim sredstvima na Pristanu. Vojska Crne Gore neprekidno, 24 časa dnevno, osmatra i po potrebi samostalno odmah interveniše ili alarmira najbliže civilne Službe traganja i spašavanja na lokacijama plaža Movida, iznad kolektora odpadnih voda i na obodu sela Đuraševići, u uvali Plavi Horizonti, u uvali Oblatna, na Obosniku, u selu Mendegaje i na raskrsnici puta Zabrđe-Obosnik-Rose. Sve angažovane jedinice VCG će i narednih dana ostati na ovim lokacijama sve do konačnog saniranja požarene zone ili povoljnijih meteo uslova“, poručili su iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari