U Nemačkoj vode izbornu kampanju na račun Turske 1Foto: Fonet/AP (Arhiva)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je nemačke političare da vode predizbornu kampanju na račun Turske.

U razgovoru za DPA, Erdogan je odbacio oštre kritike koje iz Berlina stižu na račun Ankare: „Niko nema pravo da se meša u unutrašnje stvari Turske“. Savezni izbori u Nemačkoj biće održani 24. septembra.

S druge strane, prenosi Ziddojče cajtung (SZ), Erdogan je naglasio „strateško partnerstvo“ između Nemačke i Turske. „Ne bi trebalo preduzimati bilo kakve korake koji bi zatamnili ovo partnerstvo… Zajedno smo u NATO, mi (Turska) smo kandidat za članicu Evropske unije“, rekao je turski predsednik.

Erdogan je ponovio da je tursko pravosuđe – čijim je odlukama više nemačkih državljana zatvoreno, pored ostalog i zbog navodnih veza sa teorizmom – nezavisno. „Turska je demokratska, socijalna pravna država“, rekao je on. Izveštaje prema kojima su nemačke firme u Turskoj pod istragom zbog podrške teroristima odbacio je kao „laži“. Međutim, Erdogan je dodao da se takve istrage vode protiv nekih turskih firmi i da Nemačka teroristima iz Turske pruža utočište, umesto da ih izruči (Turskoj).
Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer prethodno je ocenio u intervjuu za ZDF da je to što je nemačka vlada pojačala diplomatski pritisak na Ankaru bio ispravan korak. Nemačka „nije mogla da prihvati“ to što se tamo (u Turskoj) upravo dogodilo, objasnio je Štajnmajer. Prošle nedelje je u Turskoj uhapšen nemački aktivista za ljudska prava Peter Štojdner.

Erdogan, prema rečima Štajnmajera, ne samo što pokušava da podeli Tursku, već još mnogo više da progoni „ostatke kritičara i opozicije“, stavi ih u zatvor i ućutka. Reakcija Nemačke je, pak, stvar njenog samopoštovanja. Nemačko ministartsvo spoljnih poslova prošlje nedelje upozorilo je na „povećan oprez“ građane koji putuju u Tursku što je razbesnelo Ankaru.

U otvorenom pismu građanima Nemačke turskog porekla, ministar sploljnih poslova Zigmar-Gabrijel od njih je zatražio za razumevanje za novi kurs Berlina prema Ankari. Odnosi između vlada dveju zemalja su napeti zbog hapšenja nemačkih državljana u Turskoj, zaključuje SZ. U tekstu objavljenom u Bildu u subotu Gabrijel je napisao: „Bez obzira na to koliko su politički odnosi između Nemačke i Turske složeni za nas je jasno – vi ljudi turskog porekla u Nemačkoj, sa ili bez nemačkog pasoša, pripadate nama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari