EU protiv da Amerika uvede sankcije Rusiji 1Foto: Michael Klimentzev / Sputnik

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je da se hitno razgovara o mogućem odgovoru Evropske unije u slučaju da Amerika, bez obzira na primedbe Brisela, uvede nove sankcije Rusiji, piše „Fajnenšel tajms“.

Dokument koji je pripremljen za sastanak Evropske komisije u sredu, u koji je „Fajnenšel tajms“ imao uvid, predstavlja nekoliko odgovora, preneo je Sputnjik.

Između ostalog, navodi se potreba da se od predsednika SAD Donalda Trampa dobije uverenje da sankcije neće uticati na interese EU, a ukazuje se i na mogućnost da se američke sankcije koje štete evropskim interesima ponište u Evropskoj uniji.

Junker je pozvao da se hitno razmotre moguće akcije Brisela u slučaju da se evropske energetske i druge kompanije nađu na udaru sankcija o kojima se raspravlja u američkom Kongresu, navodi list.

Brisel „bi trebalo da bude spreman da deluje u narednim danima“ ukoliko Sjedinjene Američke Države preduzmu mere, „ne uzimajući u obzir zabrinutost EU“, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

U dokumentu se navodi da „glavna pažnja“ Brisela treba da bude usmerena na traženje od američke administracije „javne ili pismene izjave“ da se nove sankcije neće primenjivati tako da utiču na interese Evropske unije.

Druga opcija koja se pominje u dokumentu Evropske komisije predviđa mogućnost proglašavanja akcija Vašingtona nevažećim na teritoriji EU, piše list.

Takođe se razmatra mogućnost preduzimanja odgovarajućih kontramera koje odgovaraju standardima STO, dodaje „Fajnenšel tajms“.

U subotu je objavljeno da su republikanci i demokrate u oba doma američkog Kongresa usaglasili tekst nacrta zakona o sankcijama Rusiji i Iranu.

Dokument je objavljen na sajtu Kongresa i u narednim nedeljama će se o njemu glasati u Predstavničkom domu i u Senatu, a zatim treba da ga potpiše predsednik države.

Portparol Bele kuće Sara Sanders izjavila je da administracija američkog predsednika Donalda Trampa „podržava čvrstinu prema Rusiji i uvođenje sankcija“.

Evropska unija to je nazvala jednostranim akcijama Vašingtona i smatra da on može da dovede do velikih, neselektivnih i neželjenih posledica.

U nacrtu zakona, bez obzira na zahteve američkih kompanija, ostale su odredbe o energiji, između ostalog, usmerene protiv „Severnog toka 2″.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari