Protest "Split gori" 1Foto: Wikipedia

Split gori naziv je velikog prostestnog skupa koji je počeo u 20.30 sati u tom gradu, preko puta sedišta splitske gradske uprave, a povod je požar koji je pre sedmicu poharao 4.500 hektara u dužini od 16 kilometara.

Požarom zahvaćeno područje, predgrađe puno otpada, branilo je samo jedno vatrogasno vozilo. Da nije bilo građana koji su se sami organizovali, veliko je pitanje šta bi se dogodilo, rekli su na skupu.

Dragan Žuvela iz Društva arhitekata rekao da je stvar ljudskog prava i dostojanstva, da ima sigurnost u vlastitoj kući.

„Grad Split je postao grad s tradicijom lošeg planiranja. Postali smo primitivna balkanska favela, a ne cvit Mediterana, kako volimo tepati. Vreme je da gradska vlast prestane ignorisati probleme. Svima je važnije pumpati sadržaje u centru, a što je sa istočnim kotarima“, rekao je on.

Žuvela je zatražio temeljnu analizu katastrofe i itakao he da građanima ne trebaju kozmetički zahvati, već adekvatan standard.

Došlo je vreme da se izmigoljimo iz društvene i kulturne jame, da krenemo dalje“, rekao je Žuvela.

Čitav sistem je korumpiran. Plenković i Kolinda se vozikaju u službenim avionima i limuzinama, dok se vatrogasci voze u fići. Političari su krajnje neukusno reagovali“, rekao je David Ilić iz Radničkog fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari