Duda potpisao samo jedan zakon 1Andžej Duda Foto: EPA/PAWEL SUPERNAK

Predsednik Poljske Andžej Duda danas je potpisao jedan od tri zakona koja regulišu odnose u pravosuđu, dok je preostala dva odbio da potpiše i vratio ih je Sejmu na doradu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Građani koji danima demonstriraju zbog usvajanja spornih zakona tražili su od predsednia države da vrati u nacionalnu skupštinu sva tri akta, ali je on ipak odlučio da jedan zakon ozvaniči, prenao je AP.

Zakon koji je danas Dudinim potpisom stupio na snagu omogućava ministru pravde, koji je ujedno i Vrhovni državni tužilac, da smenjuje i imenuje predsednike svih sudova.

Kritičati tvrde da je i taj zakon protivustavan, ali su ipak zahvalili predsedniku što je odbio da potpiše preostala dva zakona. Jedan od njih je ministru pravde omogućavao da bez konsultacija sa bilo kim smenjuje i imenuje sudije Vrhovnog suda.

Poljska premijerka Beata Šildo izjavila je da će Vlada nastaviti reformu pravosuđa uprkos odluci Dude da ne potpiše Zakon o vrhovnom sudu i Zakon o državnom pravosudnom veću.

Nećemo popustiti pred pritiscima ulice i stranih zemalja, rekla je Šildo, koja je izrazila žaljenjen zbog toga što je veto predsednika države usporio reforme.

Ona je istakla da je veto podsticaj za one koji se bore za očuvanje nepravednog sistema velikih i malih zloupotreba i pritiska na časne građane.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari