Kurc liči na Hajdera 1Foto: EPA / CHRISTIAN BRUNA

Sebastijan Kurc sebe rado upoređuje sa političkim zvezdama u usponu kao što je Emanuel Makron.

Ipak, prilikom dubljeg uvida, poređenja između šefa „nove“ Austrijske narodne partije (ÖVP) i bivšeg socijalističkog ministra (u Francuskoj) čija je leva kritika Evrope nadahnjivala njegove političke sledbenike, a koju je on, pošto je izabran za predsednika, zamenio snažnim pro-EU kursom – izgledaju slabašno. Takvu ocenu za bečki Standard daje Patrik Uc, doktorand političkih nauka na Univerzitetu Edinburg.

Pred parlamentarne izbore u Austriji 15. oktobra, ankete daju prednost aktuelnom ministru spoljnih poslova Kurcu kao budućem kancelaru. Kurc je ranije ove godine izabran za šefa ÖVP, partije duboko etablirane u austrijski politički sistem, koju on sada predstavlja kao pokret. Kurc je svojom oštrom retorikom o imigrantima nesumnjivo doprineo usponu svoje popularnosti.

„Kurcov mladalački dinamizam, koji redovno klizi u desničarski populizam, više podseća na jednu ličnost koja je osamdesetih godina prošlog veka jednu drugu etabliranu austrijsku partiju usmerila nadesno. Jerg Hajder, koji je pre oko 30 godina slavljen kao harizmatični novajlija u unutrašnjoj politici, tada je marginalizovao liberalno krilo privremeno vladajuće Slobodarske partije Austrije (FPÖ, koju danas vodi Hajnc-Kristijan Štrahe, prim. M. M.) i antiimigrantsku politiku postavio za osnovnu premisu svog grupisanja“, piše Uc.

Zahtevi za obnovu i radikalnu reformu političkih institucija kulminirali su 1995. u preobražaju FPÖ u „F-pokret“. Partije su tada bila „aut“, ali je preoblikovanje imalo umeren uspeh i trajalo kratko. Izvesne sličnosti sa Kurcovom novom Narodnom partijom su očigledne: i oni bi da raskinu sa etabliranim strukturama i svoje usidravanje u isti sistem pokušavaju da maskiraju retoričkim okretanjem ka „pokretu“, navodi autor.

Dok je Hajder želeo da osigura zaustavljanje migracija u Austriju plebiscitom, Kurc propagira da migranti i izbeglice ne smeju do evropskog kopna ignorišući sve moguće fatalne humanitarne posledice njegovih zahteva, dodaje Uc, podsećajući na razmirice Italije i Austrije zbog izjava šefa ÖVP u vezi sa izbeglicama, te na balkansku rutu čije je zatvaranje Kurc urgirao.

To što je Kurc napravio jasnu distancu prema nemačkom nacionalizmu jasno ga razlikuje od Hajdera i sadašnje Slobodarske partije, navodi se u tekstu. Međutim, reklamiranje mlade, dinamične figure na čelu „pokreta“ za obnovu u Austriji ne predstavlja ništa novo, kao ni desničarski ton koji ove navodne uzdanice prihvataju, piše Uc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari