Francuska otvara "hotspotove", Italija šalje brodove u Libiju 1 Pariz spreman da sam otvori centre: Emanuel Makron Foto: JULIEN DE ROSA/EPA

Francuska koliko ovog leta želi da podigne još takozvanih hotspotova za izbeglice u severnoafričkoj, krizom zahvaćenoj državi Libiji. Francuska će ih podići sa Evropskom unijom ili sama, izjavio je predsednik Emanuel Makron tokom obilaska jednog izbegličkog centra u gradu Orleanu.

Cilj „hotspotova“, odnosno prijemnih centara, jeste da spreči ljude koji nemaju šanse da dobiju azil da preuzimaju veliki rizik putovanja preko Sredozemnog mora, prenosi bečki Standard. Poslednjih meseci je više političara iz Evropske unije zatražilo podizanje prijemnih centara za migrante van EU.
Italija namerava da libijskoj prelaznoj vladi premijera Fajeza el Seraja dostavi šest brodova kako bi pojačala obalsku stražu te države. Italijanski brodovi trebalo bi da imaju između 50 i 200 članova posade. Pre početka letnje pauze početkom avgusta, parlament u Rimu treba da odobri slanje tih brodova. Italijanski brodovi biće iskorišćeni da kontrolišu obale Libije, objavio je juče list Korijere dela sera. Cilj je zaustaviti izbeglice iz Libije.

Takođe je planirano uspostavljanje jedne italijanske jedinice koja bi sa libijskim vlastima koordinisala zajedničke operacije. Italijanski brodovi će učestvovati u akcijama libijske obalske straže čiji je cilj spasavanje migranata. U tim operacijama biće angažovani i avioni, helikopteri i dronovi. U misiji će učestvovati do 1.000 Italijana. Spasene izbeglice treba da budu vraćane u Libiju uz poštovanje ljudskih prava, navodi italijanski list.

Osnaživanjem libijske obalske straže Italija takođe želi da smanji prisustvo brodova nevladinih organizacija kod obale. Humanitarne organizacije trenutno učestvuju u 40 odsto akcija spasavanja.
Za danas je planiran novi sastanak predstavnika italijanske vlade i NVO aktivnih u Sredozemlju, a radi ustanovljavanja „kodeksa ponašanja“. Kodeks je od fundamentalnog značaja za bezbednost zemlje, rekao je u sredu italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti. Na sastanku tog dana nije se došlo do rešenja. Od početka godine u Italiju je ušlo više od 93.300 migranata.

Šulc traži pomoć za Rim

Kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) za kancelara Nemačke Martin Šulc otputovao je juče u Italiju da bi u svojoj kampanji istakao značaj izbegličke krize. Uoči puta Šulc je rekao da Italiji treba više pomoći i predstavio svoj plan. Prema anketama, ako bi izbori bili održani u nedelju – a zakazani su za 24. septembar – SPD bi osvojila između 22 i 26 odsto glasova, a konzervativna koalicija Angele Merkel između 37 i 41 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari