Evropska komisija kao Brežnjev i Bog 1Foto:JAKUB KAMINSKI/EPA

Poljska vlada je optužila Evropsku komisiju da je „arogantna“ i da „izigrava boga“ zbog rasprave koja se zahuktala oko pravosudnih reformi u Poljskoj.

Lavina reakcija pokrenula se nakon što je Evropska komisija u sredu Poljskoj dala rok od mesec dana da razreši problem političkog uplitanja u pravosudni sistem jer joj u suprotnom prete kaznene mere Evropske unije, prenosi EUObzerver.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans rekao je da će protiv Poljske biti pokrenuta procedura za sankcije po članu sedam ukoliko Varšava ne reši probleme sa reformama pravosuđa ili počne da otpušta sudije Vrhovnog suda. Evropska komisija je Poljskoj uputila preporuke i postavila rok od mesec dana da vlada u Varšavi „reši sve probleme“ vezane za reforme pravosuđa, ali i zapretila da će sankcije trenutno stupiti na snagu ukoliko bude otpušten bilo koji od sudija Vrhovnog suda. Timermans je upozorio da bi „reforme mogle znatno da povećaju sistemsku pretnju vladavini prava“.

Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro rekao je da se Timermans, koji je postavio ultimatum, poneo „bezobrazno i arogantno“ prema Poljskoj i poljskom narodu. „Poljska zaslužuje poštovanje i to ćemo zahtevati od vas (Timermansa) i vaših kolega“, izjavio je Ziobro na konferenciji za novinare u poljskom parlamentu u Varšavi. On je rekao i da vladajuća stranka Prava i pravde (PiS) mora da „remontuje“ sudove kako bi se oslobodila korupcije i lošeg vođenja administracije. „Naš zadatak je da reformišemo pravosuđe. To ćemo učiniti na demokratski način i niko nas neće zaustaviti“, naglasio je Ziobro.

Poljski ministar za evropska pitanja Konrad Šimanjski rekao je da je Timermansova zabrinutost „bez osnova“ i da je „organizacija sfere sudstva nacionalna nadležnost“, a njegova reakcija se ubraja među najučtivije. Portparol poljske vlade Rafal Bočenek rekao je za poljsku novinsku agenciju Pap: „Nećemo prihvatiti nikakvu ucenu od strane zvaničnika Evropske unije, pogotovo ne onu koja nije zasnovana na činjenicama.“

Rišard Legutko, poslanik stranke Prava i pravde, optužio je Timermansa za „brežnjevizam“, upoređujući Evropsku komisiju sa Sovjetskim Savezom. „Evropska komisija pokušava da izigrava boga“, rekao je Legutko. Još jedan poslanik vladajuće stranke, Zbignjev Kuzmiuk, rekao je da je pretnja komisije – da će možda suspendovati pravo Poljske da glasa u Evropskom savetu – „atomsko oružje“ i dodao: „Pokušaj da se Poljska liši ovog prava je brutalno mešanje u poljski politički sistem“.

Komisija je upozorenje objavila pošto je vladajuća stranka u Poljskoj predložila četiri zakona za reforme pravosudnog sistema. Te reforme bi zahtevale da sve sudije Vrhovnog suda odstupe, a ministar pravde bi imao nadležnost da odluči ko treba da ostane, zatim one bi političarima omogućile da kontrolišu ko će biti članovi Nacionalnog sudskog saveta koji nominuje sudije Vrhovnog suda i dale bi ministru pravde pravo da bira i otpušta sudije u nižim sudovima. Poljski predsednik Andžej Duda je zbog masovnih demonstracija koje su se održavale širom zemlje odbio da potpiše sve ove zakone, te je potpisao samo onaj po kom vladajuće stranka ima nadležnost da imenuje sudije u žalbenim i okružnim sudovima i da utiče na pravosudnu obuku.

Osim toga, Evropska komisija je Poljskoj uputila i nezavisan ultimatum da u roku od mesec dana mora da počne da prima azilante iz Grčke i Italije jer će se inače suočiti sa pravnim posledicama. Kvote za relokaciju migranata su postavljene glasanjem Evropskog saveta, ali Poljska je odbila da ih poštuje usled sve većeg razmimoilaženja Brisela i Varšave. Komisija je ranije izrazila zabrinutost i zbog toga što je vladajuća stranka Prava i pravde preuzela ustavni sud i državne medije u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari