"Živopisan rečnik" i haos u Beloj kući 1Foto: EPA / JIM LO SCALZO

Entoni Skaramuči, imenovani novi direktor komunikacija američkog predsednika Donalda Trampa, napao je šefa osoblja Bele kuće Rajnsa Pribusa, nazvavši ga u razgovoru sa novinarom Njujorker magazina „paranoidnim šizofreničarem“.

Skaramuči je, prenosi Bi-Bi-Si, bio veoma uznemiren zbog toga što je novinar Rajan Liza u postu na Tviteru napisao da je on u Beloj kući večerao sa Trampom, njegovom ženom Melanijom i još nekoliko gostiju. Liza je napisao da ga je Skaramuči pozvao telefonom i insistirao da mu kaže ko mu je dao tu informaciju. Kada je novinar odbio da otkrije svoj izvor, Skaramuči je navodno zapretio da će „počistiti sve koji su u timu i početi iznova“.

On je navodno rekao i sledeće: „Svima govorim da ne odaju informacije, ali ne vredi. To je katastrofa za Ameriku. Pitam te kao američkog patriotu da mi kažeš ko ti je dao te informacije“. Prema Lizi, Skaramuči je bio uveren da to što su procurile informacije o večeri znači da njegovi rivali, a naročito Pribus, pletu zaveru protiv njega. Kako je novinar napisao, Skaramuči je na kraju sebe ubedio da je Pribus bio izvor informacija, verujući da je to učinio iz ljubomore što nije pozvan na večeru, i zapretio je da će tražiti njegovu ostavku ako je to tačno.

U razgovoru sa novinarem, osim Pribusa, Skaramuči je veoma žestokim i nepristojnim rečima napao i Trampovog glavnog stratega Stiva Benona. Skaramuči je kasnije na Tviteru napisao da je zažalio što je koristio tako „živopisan rečnik“. Nije porekao da je razgovor sa novinarom tako tekao, ali je naglasio da je „napravio grešku što mu je verovao“ i dodao „to se neće ponoviti“. Jezik kojim se koristio bio je prepun psovki, što je, kako piše Gardijan, šokantno čak i za Trampovu eru, i jasno nagoveštava da su u toku veliki potresi u osoblju Bele kuće.

Skaramuči je najveći deo prve sedmice koju je proveo u Beloj kući proveo boreći se protiv onih koji odaju informacije, a u nekoliko intervjua je nagovestio da misli da je šef osoblja Rajns Pribus jedan od njih. „Ako Rajns želi da objasni da on ne odaje informacije, neka to i učini“, rekao je Skaramuči u telefonskom intervjuu za Si-En-En. Tramp je rekao da curenje informacija iz Bele kuće predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i da to mora da se okonča.

Pribus se navodno, zajedno sa bivšim portparolom Bele kuće Šonom Spajserom, protivio tome da Skaramuči bude postavljen na mesto na kojem se sada nalazi. Spajser je dao ostavku istog dana kada je Skaramuči počeo da radi. Prvog dana koji je proveo na poslu, Skaramuči je novinarima rekao da su on i šef osoblja lični prijatelji koji vole da se „malo pokoškaju“ ponekad. „Ali on je drag prijatelj“, dodao je Skaramuči. Međutim, posle razgovora sa novinarom Njujorkera, on je izjavio: „Ne znam da li moj odnos sa Pribusom može da se popravi ili ne, o tome će predsednik odlučiti“.

Bi-Bi-Si piše da je sekretarka za štampu Sara Sanders rekla novinarima da bi bilo kakvo izvinjavanje moralo da se dogodi „lično među njima“. Ona je rekla da je Skaramuči „koristio živopisan rečnik“, ali da „ne veruje da će to ponovo učiniti“, a njegov odnos sa Pribusom je opisala kao „zdravo takmičenje“. Član Predstavničkog doma SAD Pol Rajan, koji je najviši republikanski član kongresa, rekao je: „Ako njih dvojica imaju nesuglasice, moj savet je da sednu i reše te nesuglasice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari