Koji je evropski premijer najpopularniji na Tviteru? 1Foto: EPA / Lex van Lieshout

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev je najpopularniji evropski predsednik vlade na društvenoj mreži Tviter sa 5,53 miliona pratilaca, a najlošiji, prema zvaničnom, verifikovanom tviter profilu, jeste predsednik Vlade Estonije Jiri Ratas sa 3,019 pratilaca.

Ono što je interesantno jeste da Medvedev ima dva verifikovana profila (verifikovani tviter profil se pokazuje belim štiklirom u plavom krugu pored imena profila) i oba prelaze million pratilaca, iako Medvedev nije naročito aktivan član ove društvene mreže. Pored njega još samo predsednik Vlade Kraljevine Španije Marijano Rahoj Brej ima 1,43 miliona tviter fanova.

Položaj zemlje u političkim i geografskim odrednicama može da bude jedan od uslova razvijenosti i popularnosti profila evropskih premijera. Tako se može primetiti da premijeri zemalja Evropske unije imaju mnogo razvijenije profile sa više pratilaca i postova, nego zemlje Balkana i Istočne Evrope koje nisu u EU. Oni sa velikim brojem pratilaca, preko 100.000 su, premijer Grčke Aleksis Cipras sa 470.000 pratilaca, a odmah ispod njega britanska premijerka Tereza Mej sa nešto manje od 100.000 fanova razlike. Tu su još i premijeri Belgije Šarl Mišel, Italije Paolo Đentolini i kancelarka Nemačke Angela Merkel, koja nema zvaničan profil na Tviteru, ali prema podacima sa ovih profila na kojima ona ima preko 110.000 pratilaca, pokazuje izuzetnu popularnost ove političarke. Izuzev njih imamo i Eduara Filia (Francuska), Marka Rutea (Holadnija), Edija Ramu (Albanija), Ernu Solberg (Norveška), Banila Jildimira (Turska), koji imaju više od 100.000 pratilaca.

Da Tviter  možda i nije toliko bitno sredstvo komunikacije posednika izvršne vlasti sa javnim mnjenjem, pokazuje pored estonskog premijera i  premijer Kneževine Lihtenštajn Adrian Hastler koji ima nešto preko 600 pratilaca. Međutim, nije premijer Lihtenštajna najgori, definitivno najmanje fanova ima Vanesa d’Ambrosio kapetan-regent Republike San Marino sa 268 pratilaca. Najneposećenije tviter profile imaju premijeri Letonije Maris Kučinski, Moldavije Pavel Filip, Islanda Bjarni Benediktson i Denis Zvizdić, predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine. Međutim, za najmanje popularnog evropskog premijera je izabran premijer Estonije Jiti Ratas, pošto svi ovi navedeni profili, a koji su lošiji od njegovog, nisu verifikovani, a navodimo ih zato što pokazuju određene crte verodostojnosti, pošto nije nužno da profili budu označeni zvaničnim “štiklirom”.

Viktor Orban, premijer Mađarske, uopšte nema profil, kao i mnoge njegove evropske kolege. Od nekoliko Orbanovih profila nijedan nije zvaničan i prestali su da rade pre mnogo godina. Profile na tviteru još nemaju Saulis Skvernelis (Litvanija), Beata Šidlo (Poljska), Andrej Kobjakov (Belorusija),  Artur Tajir oglu Rasizade (Azerbejdžan), nadbiskup Đuzepe Bartelo (Vatikan), Hovik Abrahamian  (Jermenija), Batkizan Sagintajev (Kazahstan), Dušan Marković (Crna Gora) i Valter Turner (Švajcarska).

Najaktivniji tviteraš je premijer Malte Josef Muskat sa 30.100 postova, dok je premijer Španije Marijano Rahoj Brej tvitovao 21.800 puta. Najneaktivniji je premijer Holandije Mark Rute sa 12 svega objava. Iako su ovoliko aktivni, prema broju lajkova po postu, ovi premijeri se ne mogu meriti sa premijerima Italije i Turske Paolom Đentolinijem i Banilom Jildimirom na čije postove pozitivno reaguju hiljade tviteraša. Gotovo svaki njihov tvit ima bar nešto preko hiljadu lajkova, a mnogi prelaze i po nekoliko jedinica četvrorocifrenih brojeva.

Na osnovu tviter profila evropskih premijera vidi se da predsednici Vlada država “starog” kontinenta politiku ne vode preko društvenih mreža. Tviter, kao ovde analiziranu mrežu, koriste isključivo radi promovisanja politike države, a time i promovisanje sebe samih zato što objavljuju šta su radili i sa kim su se sastali u ime države. Takođe premijeri promovišu sporazume i institucije, a jako retko se desi da promovišu sopstveno mišljenje i stavove. U Evropi po svom mišljenju su najpoznatiji Edi Rama i Tereza Mej, sa tom razlikom što je Mejova dosta taktičnija u svojim tvitovima, dok je Rama taj koji ume da se podsmeva svojim političkim protivnicima i da daje jako oštra mišljenja na koja se u medijima može čuti mnogo reakcija. Glavni motiv na Raminim postovima su zastave Albanije.

Na Balkanu je svakako najpopularniji premijer Grčke Aleksis Cipras (470.000), ali njega dosledno u popularnosti prati albanski premijer Edi Rama (298.000). Denis Zvizdić predsedavajući Saveta ministara BiH je najslabiji prema popularnosti na tviteru (1.633). Andrej Plenković, premijer Hrvatske, na svom tviter profilu okuplja 14.100 fanova, dok premijeri Makedonije i Kosova Zoran Zaev (6.607) i Isa Mustafa (2.055) broje znatno manje. Pored njih imamo i Bojka Borisova predsednika Vlade Bugarske sa 57.200 i premijera Rumunije Dačiana Čiološa sa 6.091 i Slovenije Mira Cerara sa 26.600 pratilaca.  

Premijerka Srbije Ana Brnabić ima jedino lični tviter nalog sa 5,993 pratilaca, ali ne i zvanični kao premijerka. Zvaničan tviter naloga predsednika Vlade Srbije @SerbianPM i dalje je pod imenom Aleksandra Vučića i ima više od 18.700 pratilaca.

Još jedna zanimljivost jeste da većina premijera evropskih država koji imaju tviter profile iste održavaju na svom jeziku i nacionalnom pismu. 

Nraednih dana – evropski premijeri na Fejsbuku…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari